Друзі Спільноти Святого Егідія: Антисемітизм – це виклик, кинутий всім киянам

Заява з приводу фактів агресії проти Єврейської спільноти м. Києва

Київ, 20 січня 2014 р.

Друзі Спільноти Святого Егідія висловлює свою солідарність із єврейською громадою міста Києва у зв’язку з фактами агресії проти членів громади синагоги Розенберга на Подолі, що сталися у суботу 11 і 17 січня цього року, і в результаті яких постраждали Гілель Верхтаймер, 26 років, і Дов-Бер Глікман, 33 роки.

Глибоке занепокоєння викликає факт прояву відкритого антисемітизму і ксенофобії, хвороб, що у ХХ столітті призвели до винищення шести мільйонів євреїв у Європі, багато з яких жили в Україні. Будь-яке насильство, особливо те, що базується на національних або расових упередженнях, не може мати виправдань, і має бути викоренене з суспільства.

27 січня весь світ згадує жертв жахливої трагедії Шоа, ми пам’ятаємо про трагедію Бабиного Яру – це не чужа історія, це історія нашого міста, яку щороку Спільнота Святого Егідія згадує разом із єврейською громадою. Поміж нас живуть свідки, що вижили після масових розстрілів, і люди, що рятували євреїв, ризикуючи власним життям. Сьогодні, у ХХІ ст., допустити насильство над людьми через їхнє походження – означає зрадити пам'ять невинних жертв і, головне, позбавити майбутнього нас та наших дітей. Пам'ять про історію нашого міста закликає нас всіх бути особливо уважними до відродження антисемітизму, в якій формі він би не проявлявся.

Останніми місяцями багато говорять про майбутнє України. Ми знаємо, що без пам’яті немає майбутнього. І дійсно, як писав один колишній в’язень Аушвіцу, ті, хто не має пам’яті про минуле, приречені на його повторення. Пам'ять ХХ ст. породжує в нас тверду надію на те, що кияни не забудуть і не будуть мовчати перед лицем прояву антисемітизму і будь-яких форм дискримінації, не будуть ізолювати або зневажати ані єврейську, ані будь-яку іншу національну громаду нашого міста.

Не можна допустити сьогодні прояву антисемітизму у фізичній або словесній формі. Антисемітизм – це виклик, кинутий всім киянам. Не можна мовчати. Всі ми кияни – іудеї, християни, люди з різними поглядами – маємо працювати, щоб наше спільне майбутнє було засноване на відмові від антисемітизму і будь-якого прояву культури агресії, ненависті і зневаги. 

Сайт спільноти: http://www.santegidio.org/

NIKE AIR MAX
рубрика: 
рубрика: