Євреї об’єднують зусилля для захисту України від агресора

У Києві відбувається перший спільний з’їзд єврейських організацій України, на якому делегати п'яти єврейських об’єднань планують створити раду керівників єврейських організацій України. За словами голови Асоціації єврейських громад та організацій України (Ваад) Йосипа Зісельса, сьогодні настав час, коли єврейська спільнота має допомагати всебічно Україні, в період агресії проти неї іншої держави. Саме це питання, а також проблему допомоги вимушеним переселенцям і мешканцям Донбасу, які належать до єврейської громади, обговорюватимуть учасники з’їзду. Вони також відзначають, що в Україні зовсім немає того рівня антисемітизму, про який розповідає російська пропаганда. Якщо в Україні за рік зареєстрували 13 випадків антисемітизму, то в Німеччині 1300.

Із гімнів двох країн ­– України та Ізраїлю – розпочався перший спільний з’їзд єврейських організацій України. У складні часи для цієї країни її єврейські організації вирішили об’єднати зусилля для вирішення власних проблем та допомоги Український державі. У з’їзді беруть участь п’ять єврейських об’єднань: Товариство єврейської культури України, Єврейська рада України, Єврейський форум України, Асоціація єврейських громад і організацій (Ваад) та Українська спілка єврейських студентів.

Голова Асоціації єврейських громад та організацій України (Ваад) Йосип Зісельс наголосив, виступаючи перед делегатами, що якщо раніше єврейська громада просила про допомогу в держави, то тепер на тривалий час усе має бути навпаки.

«Що сьогодні ми можемо дати Україні, чим сьогодні ми можемо допомогти нашій країні? Ми зажди були зосереджені на підтримці різних країн. Євреї України допомагали Ізраїлю. Інші меншини лобіювали інтереси інших країн, які вони представляють. Але сьогодні такий день, настав такий час, що ми всі маємо допомогти Україні»

За даними, які навів Йосип Зісельс, в окупованому Росією Криму проживає близько 10 тисяч євреїв, ще 20 тисяч проживають на Донбасі, з них п’ять тисяч вимушені були звідти виїхати. Загалом єврейська діаспора налічує близько 300 тисяч громадян України.

Єврейська громада сьогодні організовує допомогу своїм членам, вимушеним переселенцям.

Крім того, єврейський лідер навів дані, які свідчать про відсутність в Україні масштабного антисемітизму. Так, у 2013 році експерти єврейських організацій нарахували в Україні 13 випадків прояву антисемітизму. До порівняння: в Німеччині зареєстрували 1400 таких випадків, у Франції – 800.

«На тлі Європи ми виглядаємо дуже благополучно. У 2013 році нашими експертами були зафіксовані 13 антисемітських інцидентів: чотири напади й дев’ять випадків вандалізму. А в Німеччині ­– 1300. Звісно, можна сказати, що німці настільки ідентичні, що вони не пропускають жодного інциденту, а ми пропускаємо. Однак ці 13 інцидентів відомі всьому світу, оскільки ми посилаємо свої матеріали в різні організації: ні ОБСЄ, ні відділ Державного департаменту США, який займається проблемою антисемітизмом, ні Антидефамаційна ліга не змогли за рік додати щось до цього переліку», – зауважив єврейський лідер.

«Антисемитизм, ксенофобия и права национальных меньшинств в Украине».
​Мониторинг. 
Докладчик - Т. Безрук

Крім того, Йосип Зісельс відзначив, що не було антисемітизму як такого на Майдані, де формувалася політична нація. З тисяч виступів був помічений лише один антисемітський і ще один виступ неоднозначного змісту.

Голова Асоціації єврейських ЗМІ та головний редактор видання «Єврейський оглядач» Михайло Френкель відзначає, що сьогодні російська пропаганда вдається до провокацій та використовує антисемітизм задля дискредитації України в світі. І хоч існує проблема побутового антисемітизму в Україні, у єврейській громаді говорять про російську пропаганду: «Ми не бачимо того, що чуємо».

«Останнім часом ми зіштовхнулися з тим, що тема антисемітизму роздмухується російською пропагандою в рамках загальної антиукраїнської пропаганди, тому що ця тема болісно сприймається на Заході, особливо в США. Дискредитуючи за допомогою цього Майдан та Україну. Російська пропаганда вважає, що таким чином вона знеславить Україну в очах світової спільноти. До прикладу: минулої зими з’являється повідомлення, нібито мер Ландау створює якісь єврейські охоронні загони, які вже протидіють погромам в Україні. Цей фейк без жодної перевірки, на жаль, потрапляє в західні ЗМІ, тиражується там. Через три дні вдається встановити, що це ніякий не мер Ландау, а якийсь проросійський козак із України, якийсь Ніколай із потрійним прізвищем. Він запустив цей фейк. На жаль, ніхто не перевірив його, він пішов у медіа», – розповів Михайло Френкель.

За словами урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики в Україні Геннадія Друзенка, сьогоднішні важкі часи, як ніколи зблизили українські та єврейські народи, адже Ізраїль пережив і далі переживає схожі виклики для своє безпеки та існування.

http://www.radiosvoboda.mobi/a/26688910.html
Фото - Е. Заславская

nike headquarters Sneakers