Єврейське кладовище в Чернівцях треба внести до реєстру історичних пам’яток

Внести єврейське кладовище до реєстру пам’яток порекомендували київські науковці, які проводили там дослідження. Досі із двох цвинтарів історичною пам’яткою визнаний лише християнський цвинтар.

Чи стане чернівецьке кладовище пам’яткою історії, як нове законодавство вплине на роботу органів охорони культурної спадщини та звернення до прем’єр-міністра – такі питання розглядалися сьогодні у стінах міської ради.

Громадська консультативна рада зібралась сьогодні для вирішення найнагальніших питань з охорони культурної спадщини міста Чернівці. Але спочатку один із членів ради запропонував направити офіційне звернення до уряду, і зокрема до прем’єр-міністра України.

Ілля Хоч, член громадської консультативної ради з питань охорони культурної: «Я хотів би сьогодні, користуючись тим, що таке поважне товариство, звернутися до нашого прем’єр-міністра до нашого земляка, до всіх наших земляків, які сьогодні у керівництві держави, щоб вони повернулися обличчям до нашого міста».

Однією із тем, які стояли на порядку денному, була зміна статусу кладовищ в районі вулиці Зеленої. Кілька поховань вже занесені до переліку пам’яток історії, але більшість залишаються не поміченими. Головними перешкодами для вирішення цієї проблеми є забудови та стихійні ринки, які розгорнулися навколо цвинтарів

Ігор Сьомочкин, науковець: «Ось це те, що заважає, отак перекриває стіною центральну частину Чернівців з тим, що є продовженням міста. Місто живих і місто мертвих».

Проблемою є і відсутність належної охорони кладовищ, і як результат часті випадки хуліганства.

Олена Пушкова, начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради: «Як показує досвід, сьогодні ці кричущі факти вандалізму на території кладовищ свідчать про те, що нам не вистачає ресурсу на їх охорону та утримання і потрібно сьогодні обов’язково звернути увагу на підвищення статусу таких територій, адже це все-таки наш культурний і туристичний потенціал і це ресурс розвитку міста саме через туристичну інфраструктуру».

На засіданні також обговорювався проект нового закону «Про охорону культурної спадщини». Відповідно до цього документу всі повноваження переходять на обласний рівень, а місцеві ж установи практично позбавляються активних функцій.

Олена Пушкова, начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради: «Ми мусимо відстояти своє право самостійно приймати рішення в галузі охорони права. Якщо цього не буде то новий закон просто позбавляє тих тенденцій децентралізації, про які ми весь час говоримо Ми маємо право на своєму рівні приймати певні рішення».

На зустріч завітав і голова міської ради. Олексій  Каспрук висловив позицію міського управління і зауважив, що попри беззаперечне збереження безцінних культурних пам’яток Чернівців, місто повинно розвиватися.

Джерело – http://muzejew-news-ukr.16mb.com за матеріалами Інформаційного Агентства АСС  та Телеканалу «Чернівці».

 

Buty, koszulki, spodnie Dziecięce
дата: