Неповага до думки громади стає на перешкоді діяльності Київської влади – Йосиф Зісельс

Бланк з підписами ініціативної групи

22 червня 2021 року ініціативна група, до складу якої входять відомі громадські діячі, політики та вчені, передала в КМДА всі підписні листи та усі супроводжувальні документи, які потрібні для організації громадських слухань та ознайомлення широких верств киян з принципами та концепцією українського проєкту комплексної меморіалізації Бабиного Яру, повідомляє Директор українського благодійного фонду «Бабин Яр», сопрезидент Вааду України на сторінці у ФБ. 

Ініціативна група вважає, що громадські слухання повинні відбутися 21 липня у Колонній залі КМДА.                                                                                                                 

До збору підписів долучилися друзі та колеги з різних політичних сил та громадських організацій, активісти громадського Руху опору капітуляції (РОК), представники партійних фракцій «Європейська солідарність»,«Батьківщина», «Голос», студенти та випускники українських вишів, активісти місцевих районних громад, волонтерська молодь та літні люди.

За правилами організації громадських слухань у КМДА, потрібно було зібрати не менше 500 голосів представників київської територіальної громади, які б підтримали наше звернення, причому електронне голосування не допускалося.

За неповних 6 днів було зібрано більш ніж 2500 київських підписів – вп’ятеро більше, ніж необхідно. Серед тих, хто підтримав ініціативу, є кияни різного віку, походження, освіти, соціального стану. Найстарші однодумці – 1932 року народження, наймолодші – тільки-но досягли 18 років. Всі вони хочуть, щоби пам’ять жертв Бабиного Яру була достойно вшанована, але не хочуть, щоб нею спекулювали та цинічно використовували на користь ворога.

Головна мета ініціативи:

– організувати громадські слухання та ознайомити широкі верстви киян з принципами та концепцією українського проєкту комплексної меморіалізації Бабиного Яру та почути відповідь очільників київської влади на запитання:

«З ким ви, панове? З вашими виборцями, з київською громадою, яка своїми голосами ясно вимагає підтримати саме  український державний проєкт,  – чи з путінськими російськими «грошовими мішками», яким байдужа наша біль і пам’ять, які приманюють вас великими грошима, що начебто будуть вкладені в їхній приватний проєкт? Ця ініціатива повинна примусити київську владу визначитись та зрозуміти, що її неповага до думки громади, до питань української національної пам’яті, до долі трагічної землі Бабиного Яру стає на перешкоді її діяльності на керівних посадах», – також зауважив пан Йосиф.

В ініціативну групу входять громадські та релігійні діячі, депутати Верховної Ради та Київміськради, вчені, історики, журналісти:
Микола Княжицький – депутат Верховної ради ,
Віталій Портніков – публіцист,
Віктор Кононенко - депутат Київміськради,
о. Георгій Коваленко - священик, президент ВПУ,
Михайло Лівінський – депутат Верховної ради,
Володимир В'ятрович - депутат Верховної ради,
Сергій Квіт - професор НаУКМА,
Соломія Бобровська – депутатка Верховної ради,
Олексій Панич – філософ,
Михайло Басараб – політолог,
Вахтанг Кіпіані – журналіст,
Йосиф Зісельс - громадський діяч,
Юрій Макаров – журналіст,
Олександр Зінченко – історик,
Аліна Михайлова - депутатка Київміськради,
рав Реувен Стамов - Головний рабин общин традиційного юдаїзму в Україні.