Оголошую тиждень зустрічей! – збір «живих» підписів під зверненням до Київміськради триває

Колаж з ФБ-сторінки Маши Назарової

 

Група громадських активістів, до складу якої входять відомі політичні та громадські діячі, планує звернутись до Київміськради з ініціативою організувати громадські слухання, на яких презентувати український проєкт й надати можливість для його широкого обговорення київською міською громадою.

На жаль, досі голос громадськості не був почутий. 

Офіс Президента та Київська міська влада не зреагували на попередні звернення, які вже підписали більш ніж 5000 небайдужих громадян.

Приватний російський проєкт, що його хочуть втілити у Бабиному Яру на гроші  прибічників Путіна, має підтримку в Офісі Президента України та у Київській міській держадміністрації, широко рекламується у ЗМІ та провладних публічних структурах. Натомість державний проєкт меморіального простору «Бабин Яр», розроблений українськими істориками, цілковито ігнорується і замовчується. 

Протистояння триває.

До складу ініціативної групи увійшли: Микола Княжицький, Віктор Кононенко, Михайло Лівинський, Сергій Квіт, Олексій Паніч, Вахтанг Кіпіані, Юрій Макаров, Олександр Зінченко, Йосиф Зісельс, Віталій Портніков, О.Георгій Коваленко, Володимир В'ятрович, Анатолій Подольський, Соломія Бобровська, Михайло Басараб, рав Реувен Стамов.

Згідно правил організації громадських слухань, з вимогою їх організації повинна звернутися група громадян, жителів Києва, чисельністю не менше 500 осіб.

На заклик ініціативної групи допомогти зібрати живі підписи, а це означає, що з кожною людиною, яка має намір підписатись, треба зустрітися особисто, відгукнулись багато більш ніж 30 волонтерів.

 

ОГОЛОШУЮ ТИЖДЕНЬ ЗУСТРІЧЕЙ! – пише у Фейсбуці волонтер ініціативи  Маша Назарова.

(З тими, хто має київську прописку)

Друзі, дуже важлива ваша підтримка. Не перший рік тривають проблеми щодо меморіалізації Бабиного Яру - місця всесвітньої трагедії. З 2017 року існує український державний проєкт комплексної меморіалізації Бабиного Яру, розроблений Робочою групою Інституту історії України НАНУ на замовлення українського уряду, який підтримує єврейська спільнота, музейники, науковці та проукраїнські сили. Проте протягом останнього року у Бабиному Яру відбувається будівництво іншого меморіалу, яке оплачується російськими олігархами, наближеними до Путіна - передусім Фрідманом та Фуксом.

За художню складову цього меморіалу відповідає російський режисер Ілья Хржановскій, людина (хоча не повертається язик так про нього казати), яка кілька років за згодою з Кернесом мучила людей у Харкові під виглядом зйомок фільму (на цих зйомках мучили немовлят з будинку малютки, ґвалтували жінку, була вибудувана система КДБ (!), ці факти загальновідомі і описані в репортажі «LB», який я скину в коментарі.

Київська влада ігнорує цей факт та віддає в оренду приватному російському проєкту ділянки у Бабиному Яру.

Ми вважаємо неприпустимим віддавати процес формування державної політики пам'яті в чужі руки, передусім – країни-агресора Росії та її місцевих прибічників. Трагедія Бабиного Яру є частиною української національної пам’яті, тому її меморіалізація повинна відображати позицію всього українського народу, а не бути джерелом міжнаціонального та міжконфесійного розбрату, провокацій та способом реалізації ворожої пропаганди.

Відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та Положення про порядок проведення громадських слухань в місті Києві ми, група громадських активістів та небайдужих громадян, звертаємося до Київської міської ради та ініціюємо проведення громадських слухань на тему: «Український державний проєкт комплексної меморіалізації Бабиного Яру».

Жертвами нацистів у Бабиному Яру, крім київських євреїв, були також радянські військовополонені, роми, пацієнти психіатричної лікарні, учасники національного визвольного руху та комуністичного підпілля, православні священики, заручники й просто випадкові містяни. Всього, за різними оцінками, у Бабиному Яру за два роки окупації знайшли свою смерть близько 100 тисяч людей різного етнічного походження та релігійних переконань.

Особисто від себе: оскільки інформації щодо Бабиного Яру було дуже багато, я не покладалась виключно на перекази, а особисто побувала там, де зараз втілюється фінансований росією проєкт, та спілкувалася із людьми, які відповідають за його побудову. Незважаючи ні на що, я вважаю неприпустимим будь-які російські проєкти, прямо пов’язані з ворогами України. Ми не можемо віддавати пам’ять про ці злочини проти людства у руки людей, які просто зараз чинять злочини проти людства.

Зараз наша мета – зібрати 500 живих підписів киян за проведення громадських слухань щодо меморіалізації Бабиного Яру, на яких, ми сподіваємось, Київська міська рада нарешті почує громаду та експертів, перестане допомагати росіянам втілювати свої проєкти в Києві та ухвалить до реалізації УКРАЇНСЬКИЙ проєкт меморіалу у Бабиному Яру.

Процедура така, що ці підписи мають бути на папері (так, я уже звернулась до депутатки з цифрової комісії Київради Ксенія Семенова щодо врегулювання цього питання з ЕЦП, але наразі нам потрібні живі підписи).

У людей, які підписують, повинна бути київська ПРОПИСКА (у вас точно київська прописка, якщо ви голосували в Києві на останніх виборах).

Від сьогодні і до кінця тижня я готова під’їхати практично у будь-яку точку Києва до вас, щоб взяти ваш підпис за український меморіал у Бабиному Яру. Ще краще, якщо ви розкажете про цей збір своїм друзям, колегам, знайомим, і я зможу під’їхати і до них, або до всіх вас разом в офіс / парк / кафе / куди завгодно.

Я збираю підписи на прохання Иосиф Зисельс, на мою думку, великої людини, дисидента в радянські часи, голови Конгресу національних громад України.

Іншими членами ініціативної групи є Вахтанг Кіпіані,

Віталій Портніков, Володимир В‘ятрович, Сергій Квіт, Юрій Макаров, рав Реувен Стамов та інші люди, у доброчесності яких немає сумнівів.

Не будьте байдужими, не дайте російським олігархам сіяти руськіймір в місці національної та світової трагедії. Напишіть мені, де вас знайти.

Кожен підпис має значення!

Від редакції:
На заклик підписатись під ініциативою вже відгукнулось багато небайдужих жителів столиці.
Робота триває.

Друже, якщо ви киянин (маєте постійну київську прописку) і згодні підписатися під цією ініціативою, звертайтеся до наших волонтерів:

Катерина О63_197_8558, Вікторія О98_744_3684, Світлана О67_232_0582, Юрій О97_397_8251,

Або за адресою: fund.babynyar@gmail.com