У Києві буде відкрито меморіальну дошку Янушеві Корчаку

У Всесвітній день дитини – 20 листопада – у Києві буде відкрито меморіальну дошку Янушеві Корчаку на єдиному збереженому будинку, пов’язаному з перебуванням Корчака в українській столиці під час Першої світової війни.

Під час Днів Януша Корчака в Києві відбудеться низка культурно-мистецьких заходів, що мають на меті наблизити постать Старого Доктора дитячій і дорослій аудиторії, завдяки презентації його ідей та творів. Серед запланованих заходів: показ фільму «Корчак» Анджея Вайди; відкрита лекція поета Маріанни Кіяновської; презентація нових перекладів творів Януша Корчака та його біографії; день з Корчаком у Кловському ліцеї, де розташований єдиний в Україні музей Корчака.
 
Як повідомили в Польському Інституті в Києві, дні Януша Корчака у Києві проходитимуть невипадково, адже саме тут видатний педагог перебував на початку ХХ століття, і саме тут працював над однією зі своїх основоположних педагогічних робіт «Як любити дитину» (1918).
 
Проект здійснюється з ініціативи Польського Інституту у Києві за підтримки низки українських партнерів, насамперед, Українського товариства Януша Корчака, видавництв «Дух і Літера», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-Га», Центру дослідження історії та культури східноєвропейського єврейства.
 
Нагадаємо, 2011 року Сейм Республіки Польща оголосив 2012 рік «Роком Януша Корчака», що проходить під гаслом «Немає дітей – є люди».
 
Януш Корчак - справжнє ім'я Генрик Ґольдшмідт, відомий також як Старий Доктор або Пан Лікар. Лікар за освітою, педагог волею випадку, письменник за покликанням і психолог із необхідності. Народився 1878 або 1879 року у Варшаві, загинув 1942 року у нацистському таборі смерті у Треблінці разом зі своїми вихованцями. Польський єврей, який все життя наголошував на своїй причетності до обох націй.
 
Людина, яка стала легендою ще за життя, класик дитячої літератури, педагог-новатор, зачинатель діяльності на захист прав дитини і повної рівноправності дітей. Він стверджував, що дитина має право бути такою, як вона є, має право на повагу, на помилку, на висловлення своїх думок.
 
Януш Корчак керував і опікувався у Варшаві двома притулками для дітей «Наш дім» і «Дім Сиріт», де створив своєрідну дитячу республіку з дитячим парламентом, товариським судом, дитячою газетою…
 
Джерело:  ZAXID.NET
Saldos - Entrega gratuita
рубрика: