У Львові виступив останній клезмер Галичини

Леопольд Козловский У  четвер, 20 вересня, на сцені Львівської філармонії пройшов виступ останнього клезмера Галичини - Леопольда Козловського.
Леопольд Козловський – визнаний сьогодні єдиним автентичним виконавцем клезмерської музики, композитор, диригент, аранжувальник, Леопольд Козловський зі своїм музичним театром.

Загалом у Львові відбудуться чотири концерти фестивалю «Єврейські мотиви у європейській симфонічній класиці та традиційна клезмерська музика» – 20 вересня, 16, 21 та 28 жовтня.

Другий концерт фестивалю відбудеться у вівторок, 16 жовтня. У ньому візьме участь музичний колектив «Ломага Бенд».
 
На третьому концерті фестивалю - 21 жовтня виступить клезмерський віртуоз-баяніст Борис Малковський та Молодіжний академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів» під керівництвом Володимира Сивохіпа. Свій бас-баритон даруватиме слухачам польський соліст Артур Макаль. У програмі концерту знаний твір Д. Шостаковича – Симфонія №13 «Бабин Яр» сі-бемоль мінор, ор.113 для баса, хору і оркестру. Під час концерту глядачі побачать на екрані документальні матеріали, в яких йтиме мова про трагічні сторінки з життя єврейського народу.
 
«Для мене цілком закономірно, що ці фестивалі проводяться саме у Львові, який завжди був міжнаціональним, мультикультурним. Тут закладалися і перетиналися культурні містки. Львів століттями був ледь не наполовину єврейським містом. Ми хочемо подивитись, яка вона, єврейська культура, в класичній музиці: у симфоніях Маляра, Мендельсона, Шостаковича», – розповів генеральний директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп.
 
«Є багато єврейських композиторів, які представляються як італійські, американські та французькі композитори. Багато єврейських композиторів народилося у Львові. І не показати цього сегменту – це брак фарб у палітрі Львова», – розповіла артистичний директор I Львівського фестивалю «Єврейські мотиви у європейській симфонічній класиці та традиційна клезмерська музика» Іоланта Пришляк.
 
Джерело: http://zaxid.net
 
Леопольд Козловский (Leopold Kozlowski) – польский пианист, композитор и дирижёр.
Родился 26 ноября 1918 года в Перемышле под Львовом. Окончил Львовскую консерваторию по классу фортепиано и дирижёрский факультет Краковской консерватории. 
Был основателем и 23 года руководителем Краковского военного ансамбля песни и танца. Работал музыкальным руководителем Варшавского еврейского театра и цыганского ансамбля "Рома". Создал в Кракове клезмерскую школу, где обучались и многие музыканты не еврейского происхождения. 
Много гастролировал в странах Европы, США и Израиле.Один из афоризмов Козловского гласит: “Инструменты нужно держать подальше от нот, зато ближе к сердцу”.
 
Источник: http://www.kino-teatr.ru
FASHION NEWS