Україна не брала участі у голосуванні ООН з палестинського питання

13 червня Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію з палестинського питання. За – 120, проти – 8 (США, Ізраїль, Маршалові Острови, Мікронезія, Науру, Соломонові Острови, Того та Австралія), утрималися – 45, в т.ч. Албанія, Австрія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Німеччина, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Польща, Румунія, Словаччина, Велика Британія. Україна не брала участі у голосуванні. 

Основні положення документа: засудження застосування Ізраїлем зброї проти демонстрантів на окупованих палестинських територіях; заклик до Ізраїлю як держави-окупанта дотримуватися положень IV Женевської конвенції щодо захисту цивільних осіб в умовах війни від 1949 р.; засудження обстрілів ізраїльських цивільних об’єктів із Сектору Газа; заклик розглянути шляхи гарантування безпеки та захисту палестинського мирного населення на окупованих палестинських територіях, в т.ч. в Секторі Газа; заклик скасувати блокаду та інші обмеження, які Ізраїль застосовує щодо Сектору Газа, зокрема відкрити пункти пропуску для доставки в анклав гуманітарної допомоги та комерційних вантажів, а також забезпечення вільного пересування осіб; доручення Генеральному секретарю ООН впродовж 60 днів з моменту схвалення резолюції підготувати письмову доповідь про ситуацію в Секторі Газа, а також шляхи забезпечення захисту, безпеки та добробуту палестинського населення, в т.ч. рекомендації щодо розгортання в анклаві міжнародного механізму захисту.

Перед голосуванням США запропонували додати в проект резолюції положення про засудження ХАМАС за здійснення ракетних обстрілів по території Ізраїлю, а також підбурювання палестинського населення до насильства і провокацій. Водночас, ця пропозиція не отримала дві третини голосів і не була підтримана (за – 62, в т.ч. країни-члени ЄС за винятком Румунії (утрималася), проти – 58, утрималися – 42).

Разом з Україною не брали участі в голосуванні щодо пропозиції США, зокрема, такі країни, як Афганістан, Бурунді, Камерун, ЦАР, Конго, Еритрея, Есватіні, Габон, Гаїті, Кірибаті, Киргизстан, Лесото, Монголія, Науру, Нікарагуа, Палау, Молдова, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан.     

Nike Air Force
Tags: