Вячеслав Ліхачов: Ізраїльське суспільство підтримує Україну

Президент України Петро Порошенко 22-23 грудня здійснить державний візит до Ізраїлю. Передбачені його зустрічі з президентом Ізраїлю Реувеном Рівліним, прем’єр-міністром Беньяміном Нетаньягу, спікером Кнесету Юлієм Едельштейном, який народився в Чернівцях. Також буде зустріч з Патріархом Єрусалимським Теофілом III. Адміністрація українського президента особливо наголошує на важливості виступу Порошенка в Кнесеті.

Українсько-ізраїльські відносини розвиваються, як кажуть експерти з обох боків, дуже активно – причому в різних галузях. Запроваджено безвізовий режим, їдуть багато туристів, готується зона вільної торгівлі між двома країнами, розширюється співпраця в технологічній, будівельній, науковій, гуманітарній галузях.

В конфлікті на Донбасі за Україну воює багато євреїв. Ізраїль бере на лікування поранених бійців з зони АТО. Неофіційно деякі ізраїльські інструктори допомагають з вишколом українських бійців – особливо в пору активності добровольчих батальйонів. Також багато ізраїльських безпілотників стали очима український бійців в повітрі на сході.

Проте офіційно, як зауважують експерти, в українсько-російському конфлікті Ізраїль займає обережну позицію.

«В українському питанні Ізраїль виходить виключно з регіонального контексту, виключно з міркувань власної національної безпеки, нехтуючи спільною позицією західних країн в українському питанні. Не підтримуючи санкції проти Росії, наприклад. Тому оцей глобальний контекст для Ізраїлю визначають суто локальними безпековими питаннями», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Центру близькосхідних досліджень у Києві Сергій Данилов.

За словами Данилова, Ізраїль в сирійському чи українському конфліктах цікавлять тільки питання, пов’язані з ймовірним чи наявним ворогом.

«Зараз це уособлює Хезболла – шиїтське воєнізоване угруповання на півдні Лівану, яке бере активну участь в сирійській кампанії на боці президента Асада. Завдяки сирійській кампанії Хезболла отримала нове озброєння, вишкіл, ресурси. І це збільшує спроможність Хезболли здійснювати атаки на північний кордон Ізраїлю. В Ізраїлі вважали – принаймні донедавна – що з Росією треба підтримувати комунікації і стосунки дуже близькі, оскільки Росія стала гравцем на Близькому сході і до її голосу прислухається зокрема Хезболла. З іншого боку, Ізраїль дає зрозуміти, що не буде рахуватися з позицією Російської Федерації якщо російські дії будуть сприяти зміцненню військової потуги Хезболли», – каже Данилов і наводить приклад ізраїльських повітряних ударів в Сирії.

За словами експертів, прибуття російської авіації, військової техніки та живої сили до Сирії і початок авіаударів росіян три місяці тому, показали, що Росія стала гравцем на Близькому сході. І з цим Ізраїль не може не рахуватися, коли дивиться на українсько-російський конфлікт.

«В Ізраїлю офіційно, як у держави, немає чіткого ставлення до російсько-українського конфлікту, бо Ізраїль дуже обережний на міжнародній арені в тих питаннях, які не стосуються його безпосередньо. Бо міжнародне становище, власне, самої держави Ізраїль – це річ така комплексна. І в багатьох питаннях Ізраїль дуже залежний від позиції різних гравців на міжнародній арені», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода ізраїльський політолог В’ячеслав Ліхачов.

«Тому в питаннях, які не стосуються Ізраїлю безпосередньо, він не висловлює свою позицію, щоб не відштовхнути когось із важковаговиків міжнародної політики. В даному випадку – Росію. Хоча відносини Ізраїлю з Росією не є дуже дружніми чи партнерськими», – додає він.

За словами Ліхачова, на відміну від України, «Росія на всіх знакових голосуваннях на Генасамблеї ООН чи на інших міжнародних майданчиках завжди голосує проти Ізраїлю. Україна в останні роки або підтримує Ізраїль, або принаймні не підтримує антиізраїльську точку зору».

«Україна ніколи не висловлює антиізраїльську позицію на міжнародній арені, а Росія висловлює. Але Росія – на відміну від України – є гравцем на близькосхідному регіональному рівні. Росія постачає зброю в регіон, а зараз є фактично однією зі сторін в сирійському конфлікті. Тому Ізраїль враховує позицію Росії і не висловлює на міжнародній арені точку зору, яка може сприйматися в Кремлі як антиросійська», – зауважує Ліхачов.

В Україні ЗМІ писали про очікування поставок ізраїльської зброї Україні, зокрема високотехнологічної. Але наразі до цього не дійшло – в силу тих же причин, через які країна не може явно підтримати Україну.

«В Ізраїлі існував консенсус, що він не буде постачати озброєння Росії і Україні. І загальна позиція зводилась до того, що ми не будемо жодній з конфліктуючих сторін постачати озброєння», – пояснює Данилов.

«Не думаю, що відбулись аж такі великі зміни, щоб в Ізраїлю змінилася позиція. Постачання озброєння Україні стане можливим лише у випадку, якщо підтримка Росією Хезболли стане критичною. Тоді це може стати предметом переговорів, розгляду і, можливо, шантажу Російської Федерації», – додає сходознавець.

Також, на думку експертів, на позицію Ізраїлю може мати вплив і можливе постачання Москвою Тегерану російських зенітно-ракетних комплексів С-300.

«Офіційно в українсько-російському конфлікті Ізраїль не має точки зору, не підтримує жодну зі сторін і не вважає, що для нього це є можливим, – каже в інтерв’ю Ліхачов. – Але якщо говорити про загальне ставлення до конфлікту суспільства, то ізраїльське суспільство підтримує Україну, оскільки вважає, що Україна об’єктивно є частиною міжнародного демократичного простору».

Джерело: Радіо Свобода

Jordan Ανδρικά • Summer SALE έως -50%
рубрика: