Яків Дов Блайх: Митрополит Шептицький є прикладом любові до свого народу, прикладом прагнення до єдності всіх Церков, релігій та народів

Велич та унікальність особистості митрополита Шептицького є прикладом всебічного та щедрого служіння не тільки українському народові, не тільки парафіянам своєї Церкви, а й усьому людству. Це відзначив Головний рабин України Яків Дов Блайх 1 листопада в Національній опері України під час урочистої академії, присвяченої 150-річчю від дня народження митрополита Андеря Шептицького.

«Митрополит Андрей – людина миру. Він виступав за співпрацю усіх конфесій та віросповідань. Не ділив людей ні за національністю, ні за віросповіданням. Саме на цьому видатний діяч ХХ століття будував свій підхід до життя, релігії, культури та освіти, сповнений безмежною мужністю та відвагою у злобні й трагічні часи для людства. Глава УГКЦ гідно ставився до інших конфесій», – відзначив рабин.

Промовець розповів, що митрополит Шептицький знав іврит та ідиш. Підтримував дружні стосунки з релігійними єврейськими громадами. «Митрополит завжди перед святами надсилав привітання єврейським громадам на івриті. Крім того, він посилав єврейським громадам гроші до свят на подарунки для бідних. Коли митрополит Андрей приїжджав у якесь галицьке місто чи містечко, його урочисто зустрічали українська громада зі священиком, рабин, старшина єврейської громади, котрі несли на зустріч із Митрополитом сувій Тори. У роки німецької окупації напівпаралізований Шептицький не лише виступив від імені своєї Церкви проти німецької і російської політики, а й очолив акцію «Моральне співчуття» та порятунок євреїв від знищення», – сказав духовний наставник євреїв України.

Рабин зауважив, що вчинками митрополита Андрея завжди керували любов до людей та чесність. «І, – продовжив він, – мабуть, саме тому митрополит Андрей здобув повагу усіх народів світу. Митрополит Шептицький є прикладом любові до свого народу, прикладом прагнення до єдності всіх Церков, релігій та народів і зразком для наслідування сучасними громадянами, особливо молоді. Під час Другої світової війни Митрополит Андрей не тільки власними зусиллями врятував сотні єврейських родин від неминучої смерті, а й об'єднав вірян і духовенства для допомоги євреям».

Рабин розповів, що з ініціативи Митрополита була створена група осіб, насамперед зі священиків та монахів, які займалися організацією переховування євреїв. «У нас кажуть: лідер, якого наслідують, – гарний лідер, лідер, який виховує лідерів, – це великий лідер. Вчинки і діяльність Митрополита не тільки наслідують, а на його прикладі в наш час виховують талановитих суспільних та релігійних діячів. Гідність і порядність митрополита Андрея завжди поряд із нами», – наголосив рабин Яків Дов Блайх.

Що ми можемо навчатися від цієї Великої людини? «Вважаю, двох важливих речей у житті... Насамперед не запитуйте, що держава може зробити для вас, запитуйте, що ви можете зробити для своєї держави. …Коли Мойсей говорив з євреями, він казав: Я стою між вами і Богом. Наші мудреці кажуть: Слово «я» стоїть між нами і Богом. Коли людина може забрати з того «я» свої інтереси і думати про інтереси Бога, про інтереси свого народу, про інтереси інших, тоді ми знаємо, що ми ближчі до Бога», – сказав рабин. 

Джерело: http://risu.org.ua/

Nike
рубрика: