Зафіксовано точні межі Великої синагоги у Львові

Як зазначила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, під час археологічних досліджень за музеєм «Арсенал» та на суміжній ділянці на вулиці Староєврейській зафіксовані точні межі Великої міської синагоги. 

Фото: ZIK/Роман Балук

«Ми змогли зафіксувати точні межі Великої міської синагоги, яка є під шаром плит і шаром асфальту. Бо в радянські часи там була стоянка автобусів «Інтуриста», і її заасфальтували. Тоді, коли її впорядковували у 80-х роках, то цей асфальт покрили плитами і протрасували ніби стіни Великої міської синагоги.

Протрасували їх, швидше за все, по картографічних матеріалах, але не по дослідженнях. Тепер нашим завданням було знайти точні кути Великої міської синагоги. Для того розкапали завглибшки 2 м. В одному місці навіть знайшли сліди підлоги Великої міської синагоги. Але наші археологи не зупинилися на досягнутому і пішли значно глибше та виявили сліди Старої міської синагоги, тобто тої, яка була під нею. Зараз ми є на роздоріжжі, бо археологи хочуть копати ширше і глибше, але на це в нас коштів немає. Але час є, погода хороша, тож вони можуть дозволити собі дослідження. Але вже не за кошти міського бюджету. Те, що нам треба було для проекту, ми вже знаємо. Те, що це треба було б дослідити для історії Львова, це також правда. Адже невідомо, коли ми наступного разу зможемо проводити там археологію. Щодо реалізації цього проекту, то цього року ми зупинимося на проектних роботах», – розповіла Лілія Онищенко.

 
Нагадаємо, 26 вересня на площі Арсенальній та суміжній ділянці на вул. Староєврейській розпочалися археологічні роботи для виявлення точного розташування елементів фундаментів, та збору інформації про будівлі Великої міської синагоги та Бейт Гамідрашу, зруйнованих під час Другої світової війни для проекту облаштування площі Трьох синагог.
 
Замовником робіт є управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, виконавцем – Рятівна археологічна служба Інституту Археології НАН України. Керівництво розкопками здійснюють Олег Осаульчук та Юрій Лукомський. Вартість археологічних робіт становить 70 тис. грн.
 
Облаштувати площу планують за 1-2 роки.
 
Концепція проекту Площа Синагог архітектора Франца Решке (Берлін) була обрана міжнародним журі на міжнародному відкритому конкурсі у грудні 2010 р. серед 35 проектів. Проект-переможець, а також інші проекти можна було побачити на виставках у Палаці мистецтв 2010 року і у виставковому залі Центру міської історії у квітні 2011 року.
 
«Проект передбачає, що територія синагоги Золота Роза зберігається як є, і лише закріплюється та консервується, територія Бейт Гамідрашу залишаться як зелена зона відкритою для подальшого розвитку, ділянка Великої міської синагоги стає площею-пам’ятником, який вшановує пам’ять про синагогу та її знищення і надає місцю функції громадського простору для зустрічей», – зазначила Лілія Онищенко.
 
Співорганізаторами проекту є місто Львів, Центр міської історії Центрально-Східної Європи та українсько-німецький проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH.
 
Джерело: http://zik.ua/ua/news/
Boots