Звернення Голови Верховної Ради України В. Гройсмана з нагоди Міжнародного дня Пам’яті жертв Голокосту

Організаторам та учасникам Всеукраїнської акції “Шість мільйонів сердець” з нагоди Міжнародного дня Пам’яті жертв Голокосту

Шановне товариство!

27 січня Україна разом з усім світом відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, запроваджений рішенням Генеральної асамблеї ООН. Саме в цей день бійці Першого Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті «Аушвіц» поблизу польського міста Освенцим.

На українській землі від рук нацистів загинули сотні тисяч представників єврейського народу. Водночас тисячі українців, ризикуючи життям, рятували євреїв від знищення у Бабиному Яру та інших місцях масових розстрілів. Жахи і страждання, які пережили ті люди, мають будити пам'ять і сумління всіх політиків світу, щоб не допустити поширення ідеології, заснованої на расовій ненависті та зневазі до людини.

На жаль, особливо болюче ми це відчуваємо сьогодні, коли мусимо боронити рідну землю від загарбника, що не хоче визнавати вільний вибір народу України і вивищив ненависть до всього українського на рівень державної ідеології.

Ми зміцнили європейську ідентичність України, продемонструвавши світові відданість демократії, і в цій борні пліч-о-пліч з українцями стояли і євреї, і вірмени, і росіяни, і представники інших націй. Спільно ми захистимо свою державу, побудуємо суспільство, в якому комфортно і толерантно житимуть представники різних народів.

Схиляючи голови у скорботі за мільйонами невинних жертв, я переконаний, що Всеукраїнська акція, яку ви проводите, сприятиме подоланню відгуків історичних конфліктів та налагодженню у новій Українській державі міжнаціонального діалогу на засадах європейських цінностей.

Володимир ГРОЙСМАН

 

 

 

nike
рубрика: