Еміль Крупник: Український шлях до ізраїльської мрії


Виставка під назвою «Шлях до мрії» відкрилася нещодавно у Музеї історії Києва. Окрім музейного закладу, її організаторами стали Посольство держави Ізраїль в Україні, Інститут Іудаїки та Міжнародна громадська організація Центр «Джойнт». Церемонію офіційного відкриття виставки відвідала заступник міністра внутрішніх справ Ізраїлю Фаїна Кіршенбаум.

Дещо про витоки події

Слід зазначити, що Україна та Ізраїль – країни споріднені, й дуже багато в чому. Тривалий історичний час в Україні зосереджувалася майже третина європейського єврейства. Зокрема, на рубежі XIX і XX століть тут проживало понад два з половиною мільйони євреїв. То ж не дивно, що євреї України відігравали і відіграють значну роль в її житті, розвитку, культурі – від козацьких старшин Герциків, Бороховичів, Перехрістів до поета Фішбейна, банкіра Коломойського і навіть казкаря діда Панаса. Водночас з України походить блискуча плеяда філософів, митців, релігійних і політичних діячів – фундаторів відродження єврейської державності на біблійних теренах. Уродженці Одеси, Києва, Львова, Ромнів, Бучача, Чернівців тощо відіграли ледь не вирішальну роль у формуванні політичної доктрини сіонізму, що було покладено в основу відбудови сучасного Ізраїлю, та й в самій відбудові. До плеяди входять одесит Зеєв Жаботинський, якому відомий Корній Чуковський ладив кар’єру класика російської літератури, але став він політиком і борцем за створення Ізраїлю, київська дівчинка Голда Мабовська, відома як Голда Меїр – полум’яна близькосхідна лідерка світового масштабу, уродженець Ромнів, що під Полтавою, Петро Рутенберг – колись визначний есер, кат провокатора Гапона, який зрештою зрі ся терористичного соціалізму і під іменем Пінкас Бен Амі став засновником всієї ізраїльської електрики… А ще киянин Ефраїм Кацир, чернівчанин Бенно Штраухер, херсонець Моше Шарет…

Ці факти, на жаль, є маловідомими як в Україні, так і в Ізраїлі. Українці не знають цих імен, а ізраїльтяни зазвичай не відають про українське походження своїх національних героїв. Тому і вирішили київські музейники разом зі співробітниками Посольства Ізраїлю в Україні заповнити ці інформаційні прогалини шляхом організації музейної експозиції.

 

Експозиція

Виставку, що має як історично- наукове, так і культурне значення, зроблено дуже просто: це 54 постери із зображеннями та змістовними текстами. «Дуже складно зробити так, – каже дизайнерка виставки Олена Заславська, – щоб усе помістилося на цих плакатах , а д же площа маленька, а різного матеріалу дуже багато. Ми намагалися зробити так, щоб у маленькому абзаці тексту дати повний посил…».

У результаті вийшли інформативно насичені розповіді про події та людей, котрі створювали Ізраїль. Їхні біографії, мрії, здійснення мрій. Йдеться про видатних вихідців з України, життєвий і творчий шлях яких нерозривно пов’язаний з Ізраїлем. Виставка складається з декількох хронологічних фрагментів.

Від історії формування перших поселень до держави сьогодні – блок, де Ізраїль у двадцятці найрозвинутіших країн світу. Автори текстів Юлія Смілянська та Олена Заславська опрацювали чимало документальних та краєзнавчих джерел, провели справжню наукову розвідку. Майже всі персонажі, презентовані експозицією, добровільно чи під тиском обставин, сповнені радості або ж туги та гніву залишили будинки, вулиці та міста свого дитинства, щоб стати героями, лідерами, символами величі духу землі іншої, обітованої. Але земля їхнього народження та дитинства беззаперечно наклала свій відбиток на особистість кожного з них. «Епіграфом до нашої виставки, – зазначає авторка експозиції Юлія Смілянська, – стали слова одного з її героїв – Володимира (Зеєва) Жаботинського. Він якось зауважив, що вулицями наших міст ходили пересічні люди, які були не дуже помітними, не дуже гарно вбраними, вічно заклопотаними, але сьогодні іменами цих людей названо вулиці, міста і кібуци в Державі Ізраїль. Там їх знають, пам’ять про них ретельно бережуть…». «Вони збудували країну з нічого, – зауважує заступник посла Ізраїлю в Україні Іцхак Каган, – з нуля, на голому піску та камінні. Героями були не лише ті, хто зрікся фраків і скрипок та почав працювати чорноробом на будівництві, але й ті, хто жертвував, пересилав їм кошти, скажімо, з Одеського комітету…».

«Кожна доля, представлена тут, – зазначила пані Кіршенбаум, заступник міністра ВС Ізраїлю, – кожен рядок художніх творів, кожна стисла згадка у мемуарах – це невидимі зв’язки між двома країнами, це підвалини культурного діалогу, що довговічніші за політичні угоди та економічні вигоди, це те, на чому наші нащадки будуватимуть подальше взаєморозуміння та співпрацю між нашими народами…».

 

Виставка розміщена на першому поверсі Музею історії Києва

Вартість відвідання – 15 грн.
Адреса музею: вул. Б. Хмельницького, 7 (ст. м. «Театральна»)

Виставка триватиме у Києві до 29 вересня. Далі експозиція помандрує українськими містами.

Еміль Крупник
http://www.eveningkiev.com/

Фото: Ол. Заславський

สินค้าออกกำลังกายผู้หญิง คุณภาพ ราคาพิเศษ