Лекція Кароліни Шиманяк "Рахель Ауербах: У пошуках жінок публічних інтелектуалок в міжвоєнній культурі їдиш" пройшла у Львові

2 серпня 2016 р. о 19.00 відбулась лекція Кароліни Шиманяк "Рахель Ауербах: У пошуках жінок публічних інтелектуалок в міжвоєнній культурі їдиш". Це остання лекція в рамках програми "Єврейські дні у Ратуші: Спільноти, середовища та держави у спірних містах ХХ століття" в приміщенні ресторану "Ратуша".  

Рахель Ауербах найбільше відома як хроністка Варшавського гетто, одна з трьох членів групи д-ра Ринґельблюма "Онеґ Шабат", які вижили.

Рохль Ауербах народилася в маленькому подільському селі Лановицях. Хоча сім'я пізніше переїхала до Львова, її сільське дитинство закарбувало в ній довічну любов до їдишу й глибоке зацікавлення до єврейського фольклору. Ауербах вивчала психологію і філософію в Львівському університеті, а також співпрацювала із журналом "Цуштаєер", який заснував Мелех Равич, щоб підтримувати культуру їдиш у Галичині, адже тут більшість євреїв говорила польською. Переїхавши до Варшави 1933 року, Рохль Ауербах почала публікувати статті про літературу, театр і психологію в польськомовній єврейській газеті "Nasz Przegląd" та у виданнях їдишем.

Дуже мало відомо про її захопливу передвоєнну діяльність та творчість. Розглядаючи її твори та есеї, літературну та соціальну критику, лекторка покаже, як Ауербах, яка сама зазнала соціального виключення та насильства, намагалася переглянути і розширити межі публічних дискусій та активності, щоб забезпечити більше включення і репрезентацію жінок як акторок процесу.

Лекція відбулась англійською мовою зі синхронним перекладом

Кароліна Шиманяк – професор Єврейського історичного інституту в Варшаві, де очолює Центр культури їдиш, і кафедри єврейських студій Вроцлавського університету. Дослідниця, редакторка, перекладачка з їдиш, англійської та викладачка їдиш. Її наукові зацікавлення є на перехресті модерної єврейської літератури й культури, польсько-єврейської літературних й культурних взаємин, політики пам'яті, теорії модернізму і авангарду, жіночої літератури та перекладознавства. Її книга про польсько- та їдишомовну письменницю-модерністку Дебору Фоґель "Бути агентом вічної ідеї. Зміни естетичних поглядів Дебори Фоґель" вийшла 2006 року в Польщі. Найновіша книга "Листи з варшавського ґетто" вийшла 2016 року. 

"Єврейські дні" є публічною програмою для широкої громадськості і пов'язані з двома проектами Центру міської історії: літньою школою про єврейську історію і багатокультурне минуле, яка триває з 2010 року та ініціативою "Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність" (у партнерстві з Львівською міською радою та Німецьким товариством міжнародної співпраці GIZ).

 

Джерело: Центр міської історії Центрально-Східної Європи

true fall red dunks nike boots for women on sale
рубрика: