На каналі Еспресо пройшов двогодинний марафон до 80-ї річниці трагедії у Бабиному Яру

29 вересня на телеканалі «Еспресо» в програмі «Великий ефір з Василем Зимою» глядачі мали змогу подивитись спеціальний двогодинний телевізійний проект до 80-ї річниці трагедії у Бабиному Яру

Разом з експертами та громадськими діячами та глядачами журналісти розглянули різні аспекти цього злочину. Чому сталася трагедія та зіткнення двох антилюдських  ідеологій – нацистської та радянської.

Згадали про жертв Бабиного Яру. З’ясували, як подавалася трагедія у радянській історіографії, як збиралася інформація про жертв, про меморіальні мітинги 70-80 роках ХХ століття.

Розглянули трагедію в історіографії Незалежної України

Окрема частині проекту була присвячена питанню створення меморіалу «Бабин Яр, під час якої обговорювались концепції меморіалу, що були розроблені до 1991 року та пропозиції від істориків і скульпторів за часів Незалежної України, а також ситуацію, що склалася сьогодні навколо меморіалу та шукали можливі компроміси в конфлікті різних концепцій. Разом з гостями учасники етеру спробували надати відповіді на питання: яким має бути ідеальний комплекс в Бабиному Яру та чи стане він міжнародним центром вивчення Голокоста? 

В рамках спецпроекту пройшло обговорення питання, як трагедія Бабиного Яру має відображатися в сучасному мистецтві і художній концепції Меморіалу та згадали про найбільші меморіальні комплекси Голокосту у світі (Єрусалим, Варшава, Берлін, Нью-Йорк). 



В проекті взяли участь:

 - американський совєтолог Девід Саттер;

 - польська журналістка Б'янка Залевська;

 - журналісти Віталій Портников, Антін Борковський, Василь Зима, Лєна Чичєніна;

 - директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства Леонід Фінберг;

 - колишній та теперішній керівники українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович та Антон Дробович.

 

Подивитись етер можна за посиланням: