Представники громадського суспільства України звернулись до Президента – підтримати український проект меморіала у Бабиному Ярі

Є небезпека, що в Україні буде реалізовано російський окупаційний проект Меморіалу в Бабиному Яру, який вже попередньо погоджено чинною владою. Це викликало справедливе обурення українських євреїв, які звернулися до громадянського суспільства України за підтримкою. 
Як реакція на це, Стратегічна Рада Руху опору капітуляції підготувала проект Заяви громадянського суспільства стосовно проектів Меморіалу і Музею Голокосту в Києві.

Починаємо збір підписів під зверненням. Дедлайн - 12:00 в понеділок, 5 жовтня.

Підписи прохання надсилати на пошту  forcegap@pm.me в форматі: ПІБ, організація, посада, особливі відзнаки.

 

------------

Заява громадянського суспільства
стосовно проектів Меморіалу і Музею Голокосту в Києві

В продовження публічної дискусії навколо проектів Меморіалу і Музею Голокосту на території Бабиного Яру в Києві, звертаємо увагу на Звернення української культурної та наукової спільноти щодо меморіалізації Бабиного Яру (травень 2020): https://cutt.ly/Df0hDT0 та Звернення українських євреїв до громадянського суспільства України (вересень 2020): https://cutt.ly/nf0h9Wh 

Йдеться про протистояння двох проектів вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру: російського та українського. Відповідно російський проект в основному фінансується підконтрольними путінському режимові російськими мільярдерами, які також фінансують проекти, що сприяють зміцненню воєнного потенціалу Росії – країни-агресора, що веде проти України неоголошену війну. 

У нас є всі підстави стверджувати, що цей проект, спрямований нібито для вшанування жертв Бабиного Яру, є продовженням російської гібридної агресії проти України. По-перше, вже мала місце низка публічних скандалів і відвертих маніпуляцій зі змістом історичного наративу згаданого російського проекту. Немає ніяких підстав вірити «на слово» лояльним до путінського режиму російським бізнесменам, яким цей режим безперешкодно дозволяє вкладати кошти в Україну. 

По-друге, цілком в дусі путінської політики реабілітації сталінізму та радянського тоталітаризму, історичний наратив цього проекту уникає історичних обставин, в яких відбувалася вся трагедія Бабиного Яру. А саме, майже двадцятилітнє панування  тоталітарного комуністичного режиму, який не лише підтримав мілітаризацію вермахту і вступив у Другу світову війну союзником нацистської Німеччини, але також створив ті зразки масових репресій, на яких вчилися лідери Третього Рейху. Зокрема у практиці розгортання концтаборів та у масових розстрілах мирного населення.

Такий Меморіал не може будуватися для туристів, як заявляють автори російського проекту. Він не може вимагати покаяння від тих, хто не брав участі в масових вбивствах. Ми розглядаємо цей Меморіал з погляду історичної пам’яті цілого українського народу і тому вважаємо, що він має бути українським, а не російським. Український проект, підготовлений Інститутом історії України НАНУ, виступатиме уособленням не лише Голокосту, але також усіх минулих геноцидів та пересторогою перед загрозами таких катастроф у майбутньому.

Тому ми, представники громадянського суспільства, вважає неприпустимим підписання меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між українським Урядом та Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» (власне з російським проєктом), яке відбулося з нагоди 79-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Закликаємо усіх небайдужих громадян всіма силами підтримати український проект комплексної меморіалізації Бабиного Яру та не допустити реалізацію російського підступного проекту як такого, що несе загрозу національній безпеці України та її міжнародному іміджу. 

Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з вимогою скасувати згаданий меморандум й підтримати саме український проект комплексної меморіалізації Бабиного Яру. Адже співпраця з країною-агресором у царині історичної пам’яті є нічим іншим, як ще одним виміром капітуляції.

Закликаємо громадянське суспільство негайно, всіма легітимними засобами, включно з акціями протесту і непокори, створити опір діяльності Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» як такого, що курується країною-агресором та окупантом.

 

------------------------------------------------

Підписати звернення:
----------------------------------------------
Підписали організації:
✅ Рух опору капітуляції.
✅ Конгрес національних громад України.
✅ Фонд підтримки демократичних ініціатив.
✅ Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова.
✅ ГО Українська стратегічна ініціатива.
✅ ГО Спілка добровольців
✅ Школа відповідальної політики.
✅ Ініціатива “Переходь на українську”.
✅ ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини».
✅ Громадянська кампанія "Закрий пельку Кремлю".
✅ Національно-консервативний рух.
✅ Громадська ініціатива #інфоВАРТА.
----------------------------------------------
Підписали:
✅ В’ячеслав Брюховецький, Герой України, почесний Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», учасник Ініціативної групи «Першого грудня», член Стратегічної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Йосиф Зісельс, учасник Ініціативної групи «Першого грудня», виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України, член Стратегічної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Орест Стеців, Ліґа Українців Канади, Виконавчий директор.
✅ Сергій Квіт, громадський діяч, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», Міністр освіти і науки України (2014-2016), член Стратегічної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Олесь Шевченко, Голова Ветеранського об’єднання Українська Гельсінська Спілка, народний депутат України 1 скликання.
✅ Володимир Василенко, дипломат, громадський діяч, Надзвичайний і Повноважний Посол, Представник України в Раді ООН з прав людини (2006-10), член Стратегічної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Олена Файнберг, Виконавчий директор Київського товариства політв'язнів та репресованих.
✅ Володимир Огризко, дипломат, політик, Надзвичайний і Повноважний посол, Міністр закордонних справ України (2007-2009), член Стратегічної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Анатолій Подольський, Український центр вивчення історії Голокосту, директор, історик, к.і.н.
✅ Роман Безсмертний, політик, дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол, Віце-прем’єр-міністр України (2005), член Стратегічної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Данило Лубківський, дипломат, громадський діяч, Заступник міністра закордонних справ України (2014), член Стратегічної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Михайло Гончар, Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», член Стратегічної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Олесь Ільченко, письменник, член ПЕН-УКРАЇНА
.
✅ Андрій Левус, народний депутат 8-го скликання, член Координаційної Ради Руху опору капітуляції, Вільні люди.
✅ Олександр Скіпальський, почесний Голова ветеранів розвідки України, генерал- лейтенант у відставці.
✅ Михайло Басараб, політолог, член Координаційної Ради Руху опору капітуляції, член Президії Громадської комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні.
✅ Сергій Висоцький, журналіст, нардеп 8-го скликання, член Координаційної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Михайло Сидоржевський, голова Національної спілки письменників України.
✅ Юрій Гончаренко, громадський діяч, член Координаційної Ради Руху опору капітуляції, Координатор Київського осередку РОК, віце-президент Фонду підтримки демократичних ініціатив.
✅ Владислав Грезєв, ГО «ОПІРОРГ», Голова.
Андрій Юсов, ГО "Школа відповідальної політики", член Координаційної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Андрій Смолій, політичний експерт, кандидат юридичних наук, громадський діяч.
✅ Мирослав Гай, громадський діяч, керівник Благодійного Фонду «Мир і Ко», член Координаційної Ради Руху опору капітуляції, ветеран російсько-української війни.
✅ Назар Розлуцький, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Музею української діаспори.
✅ Ігор Лапін, політик, Народний депутат України (2014-19), ветеран російсько-української війни, батальйон «Айдар», член Координаційної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Євген Магда, директор Інституту світової політики, доцент НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського.
✅ Андрій Тетерук, громадський діяч, ветеран російсько-української війни, екс-командир батальйону «Миротворець», Народний депутат України (2014-19).
✅ Борис Захаров, директор БФ "Людина і право".
Олександр Іванов, член Координаційної Ради Руху опору капітуляції, ініціатива Переходь на українську.
✅ Михайло Винницький, викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Львівської Бізнес-Школи Українського католицького університету.
✅ Сергій Пархоменко, головний редактор газети «Говорить Донбас», директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова, активіст міжнародного руху LIBERATE CRIMEA, член Координаційної Ради Руху опору капітуляції.
✅ Карл Волох, громадський діяч, бізнесмен, блогер.
✅ Павло Білоус, член Координаційної Ради Руху опору капітуляції, ветеран російсько-української війни.
✅ Ірина Берлянд, фрілансер, дослідниця з гуманітарних питань, редактор видавництва "Дух і літера".
✅ Святослав Маринін, співзасновник громадсько-політичного руху"Межа" та член Координаційної Ради Руху Опору Капітуляції.
✅ Ірина Бонацька, іспаніст, доцент Таврійського Національного Університету. Перший віце-президент Асоціації іспаністів України.
✅ Тетяна Калита, Громадська організація "Міжнародний інститут культурної дипломатії", генеральний директор.
✅ Володимир Моренець, професор, доктор філологічних наук, завідувач кафедри літературознавства НаУКМА, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.
✅ Людмила Брагінська, Асоціація єврейських організацій та общин України (Ваад України), Директорка програм.
✅ Володимир Стретович, Президент Спілки пасічників України, народний депутат України 4-х скликань.
✅ Станіслав Федорчук, політолог, голова правління ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини».
✅ Соломія Фаріон, Голова Молодіжного націоналістичного Конгресу.
✅ Дмитро Сінченко, голова ГО "Асоціація Політичних Наук", координатор Руху опору капітуляції у Кропивницькому, політичний аналітик, публіцист, блогер, громадський діяч.
✅ Ігор Козуб, голова ГО "Волонтерське об'єднання учасників Майдану та бойових дій"
✅ Юрій Дмитрієв, голова ГО "Народний контроль Кіровоградщини"
✅ Юрій Міндюк, громадський діяч, директор Фонду сприяння демократії.
✅ Олена Сінченко, голова Центру української політики "Ексампей", керівник секретаріату Коаліції громадських організацій "Рада експертів"
✅ Віталій Овчаренко, ГО «Рух переселенців країни».
✅ Микола Марченко, кандидат юридичних наук, член проводу Мережі "Вільні люди", член Координаційної ради Руху Опору Капітуляції.
✅ Владислав Василь, журналіст, медіа-експерт.
✅ Нестор Воля, суспільно-політичний блогер, громадська ініціатива "інфоВАРТА", співфундатор Української Спілки Блогерів.
✅ Владислав Голиков, переселенець, юрист, керуючий партнер АБ “Голиков і партнери”.
✅ Ольга Ващевська, Національний Музей Революції Гідності, провідний художник.
✅ Анжеліка Корнієнко, Громадська Ініціатива #інфоВАРТА.
✅ Оксана Горкуша, к.філос.н., ст.наук.співр. ВР ІФ НАНУ.
✅ Тетяна Хорунжа, редакторка газети "Форум націй".
✅ Наталія Луковська, керівник відділу науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт (R&D) компанії Діскавері-бурове обладнання (Україна), волонтер, координатор РОК в м.Стрий.
✅ Леонід Гольберг, заступник редактора Дрогобицької інтернет-газети "Майдан", прес секретар (на громадських засадах) Дрогобицької єврейської громади, кавалер Бронзового Хреста заслуги Республіки Польща.
✅ Тарас Гребеняк, голова громадської організації "Українська справа".
✅ Юрій Корогодський, випусковий редактор інтернет-видання Еспресо.TV.
✅ Семен Кабакаєв, голова ГО "Безпека та взаємодія в Україні ".
✅ Олексій Савицький, незалежний блогер, Інформаційний центр “Міжмор’я”.
✅ Андрій Щербак, підприємець, громадський діяч, співзасновник Національно-консервативного руху.
✅ Леонід Білянський, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України.
✅ Василь Гончар, Засновник ГО "Стражі Миру".
Юрій Брус, головний інженер з металоконструкцій компанії "Діскавері бурове обладнання(Україна)".
✅ Андрій Коваленко, підприємець, м. Київ.
Михайло Сорокін, PhD, професор фінансів.
✅ Костянтин Канішев, громадський діяч, експерт, Фонд сприяння демократії.
✅ Тарас Плахтій, незалежний дослідник проблематики політичних організацій.
✅ Марина Захарова, музикант.
✅ Ігор Магновсткий, доктор юридичних наук, експерт з публічного права.
✅ Іван Заремба, експерт з правого статусу політичних партій.
✅ Олексій Панич, філософ, перекладач, Український ПЕН
✅ Єрємєєв Олександр, кандидат політичних наук, старший викладач кафедри політології НаУКМА
✅ Олесь Городецький, голова Християнського Товариства українців в Італії