Ваад України закликає перенести монумент Симону Петлюрі із центру колишнього єврейського кварталу Вінниці. Відкритий лист

Пам’ятник очільнику Директорії УНР Симону Петлюрі.

 

Лист співпрезидентів Асоціації єврейських організацій та громад (Вааду) України
Андрія Адамовського та Йосифа Зісельса
Міському голові Вінницької міської ради С.А. Моргунову.

Шановний Сергію Анатолієвичу!
Нещодавно у Вінниці було встановлено пам’ятник очільнику Директорії УНР Симону Петлюрі. Мова йде про, безперечно, важливу постать українського національного руху, одного з найбільш впливових політичних та військових лідерів періоду Української революції 1917-1921 років. Саме в цей період відносини українців та євреїв вийшли на принципово новий рівень, представники єврейських партій увійшли в уряд молодої республіки, вперше у світі (!) було створено Міністерство з єврейських справ та було розроблено проект національно-персональної єврейської автономії.

Разом із тим, короткий період Директорії був затьмарений небаченими за масштабом єврейськими погромами, що забрали життя десятків тисяч людей. Лідери Директорії та особисто Верховний отаман засуджували антиєврейське насилля, тим не менше, факт залишається фактом – 40% всіх задокументованих єврейських погромів здійснили окремі частини війська Директорії. Відповідальність за це лежить також і персонально на очільнику УНР Симону Петлюрі, який не зумів припинити кровопролиття.

В єврейській історичній пам’яті Верховний отаман залишився людиною, з ім’ям якої пов’язані злочини проти мирного єврейського населення, яке стало жертвами погромів.

Пам’ятник голові Директорії встановлено на подвір’ї колишнього єврейського будинку з домашньою синагогою, що викликало негативну емоційну реакцію в єврейській общині України, в Ізраїлі та єврейській діаспорі. Євреї Вінниці, які складали більше третини населення міста, постраждали від погромів, наймасштабніший із них було здійснено військами УНР 30 серпня 1919 року.

Розуміючи, що пам’ятник очільнику Директорії цілком доречний в місті, що деякий час було столицею української республіки, Президія Вааду України пропонує Вам поставити перед міською радою питання про перенесення монументу із центру колишнього єврейського кварталу в інше місце. Якщо це не буде здійснено, то існує велика небезпека, що пам’ятник стане мішенню для багаточисельних спекуляцій антиукраїнських сил, що намагаються роздмухати міжнаціональні конфлікти в суспільстві.

З повагою,

Від імені Президії Вааду України

Андрій Адамовський
Йосиф Зісельс

Співпрезиденти Вааду України

 

nike loafer shoes for women on amazon store