Що ми хочемо і не хочемо знати про війну?

25 липня 2013 р. у конференц-залі Центру міської історії відбулася відкрита лекція і розмова з професором Прінстонського університету Яном Томашем Ґроссом.

У Львові ми мали нагоду вперше послухати доповідь відомого дослідника і поговорити про те, що ми знаємо про війну, що приносять нам нові факти і дослідження, що означає публічна дискусія, яка веде до зміни уявлень і знань не лише про власне суспільство, але і про людські стосунки в ситуації війни взагалі.

У 2001 році у Польщі вийшла друком книжка Яна Ґросса "Сусіди: Історія знищення єврейського містечка". Згодом з’явилися його праці "Страх" та "Золоті жнива". Ці книжки відкрили широку публічну дискусію і ввели в публічний обіг нові факти про війну, окупацію та насилля. "Сусіди" - це розповідь про містечко Єдвабне, де у 1941 році майже усі мешканці-євреї були спалені у стодолі своїми сусідами-поляками, про те, що відбувається з спільнотою невеликого міста у надзвичайній ситуації знищення, деморалізації та бруталізації суспільного і щоденного життя. Ця книжка стала важливою частиною польсько-єврейського діалогу і змінила суспільні уявлення не лише про війну, але і усталене сприйняття власного народу лише як жертви та героя.

Дискусії у Польщі навколо "Сусідів" показали наскільки заполітизованою є такі обговорення і наскільки розвинутою є публічна сфера у польському суспільстві. Попри численні критичні обговорення, які часто межували, а часами і переходили межу скандалу, дискусії навколо "Сусідів" змінили формати включення дослідника у публічне життя та долучили до розмови митців, журналістів і усіх зацікавлених.

Що означали б подібні дискусії про час війни в Україні, де було багато "сусідів" - у містечках поруч жили українці, поляки і євреї. І з перспективи сьогодення ми можемо поставити питання: який вплив такі дискусії можуть мати на сучасне суспільство і на наші уявлення про те, хто є "іншим", як у суспільстві будуються стосунки з "інакшістю"?

 

Ян Томаш Ґросс – історик, соціолог, професор Прінстонського університету, автор численних досліджень про досвіди війни, окупації та повоєння у Центральній та Східній Європі. Серед його публікацій є "Польське суспільство під німецькою окупацією – Генеральне Губернаторство, 1939-1944" (Прінстон, 1979), "Сусіди: Історія знищення єврейського містечка" (2001), "Революція з-закордону. Радянське захоплення Західної України та Західної Білорусії" (Прінстон, 1988, 2003), "Страх: Антисемітизм у Польщі після Аушвіцу" (2006), "Золоті жнива: про те, що діялося на узбіччі Голокосту" (2011). 

Лекція відбулася у рамках літньої школи "Єврейська історія та багатоетнічне минуле Центрально-Східної Європи: суспільства, культури та спадщина" .

Джерело: http://lvivcenter.org/

 

Jordan Ανδρικά • Summer SALE έως -50%
дата: 

Добавить комментарий