Вінничани вшанували пам’ять тисяч євреїв, закатованих фашизмом

19 вересня біля пам’ятника «Пам’яті тисяч євреїв, по-звірячому закатованих фашистами» відбувся мітинг-реквієм.

Захід був присвячений вшануванню пам’яті жертв І-го масового розстрілу у Вінниці мирних жителів-євреїв фашистськими окупантами. 

Кожного року 19 вересня в день, коли відбувся цей розстріл у 1941 році, на місці катувань збираються вінничани, щоб віддати данину пам’яті безневинно вбитим євреям.

За традицією скорботні заходи розпочалися молебнем раввина Шауля Горвіца. По завершенню молебню за участю представників єврейських спільнот, жителів та гостей Вінниці відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятників закатованих дорослих та дітей. Учасники мітингу-реквієму вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. 

Довідка: в роки Великої вітчизняної війни на Вінниччині окупанти створили для євреїв 125 гетто, 6 таборів примусової праці, 1 трудовий табір і 1 тюрму. В’язнями гетто були як десятки тисяч місцевих євреїв, так і насильно пригнані з Бессарабії та Буковини. В гетто утримувалися представники й інших національностей, в основному ті, котрі перебували в змішаних шлюбах.

Німецькі окупанти, здійснюючи теорію «остаточного вирішення єврейського питання», практично винищили всіх в’язнів гетто і трудових таборів на окупованій території. Впродовж серпня-вересня 1941року у Вінниці було розстріляно більше 10 тис. євреїв. У квітні 1942 року німецька влада кардинально «вирішила» єврейську проблему: з 5 779 осіб єврейського походження, які проживали на той час у Вінниці (із них: 1 445 чоловіків, 2 874 – жінок і 1460 – дітей), на 1 травня залишилось лише 800 робітників-спеціалістів.

http://i-vin.info/

sneakers
рубрика: