Вже за рік відновлять синагогу єврейської релігійної громади «Ружин Садгора»

З чернівецької Садгори не планують робити вінницької Умані, але те, що вже за рік у нас відновлять синагогу єврейської релігійної громади «Ружин Садгора» — це факт, а також те, що і туристи, і паломники з усього світу приїжджатимуть до нСадгори, щоб подивитися на оновлену будівлю. Вже трохи більше місяця на місці розвалин іудейського храму ведуться відновлювальні, реставраційні та ремонтні роботи. Кошти є, бригада підібрана не погана, а процесом керує відомий ізраїльський архітектор.

 Реставраційні роботи потребують значних фінансових та організаційних зусиль, оскільки довгі роки Синагога перебувала в занепаді. Представники сім’ї Фрідманів — нащадки першого рабина Садгори вирішили відновити Синагогу у всій її величі.

Джозеф Моше Шалом Фрідман, голова єврейської релігійної громади «Ружин Садгора»: «Я дуже радий з того, що я бачу, що роботи почались і досить швидко та якісно виконуються. Сподіваюся, що вже за рік ми зайдемо в нову синагогу. Думаю, що мої предки, що зараз на небі будуть дивитися і радіти з цього приводу».

Остаточної суми, що витратять на реставрацію іудеї не називають, знаємо лише те, що матеріал закуповують не простий: мармурова підлога та мідний дах. Звідки ж беруться кошти?, — жартома зазначають: з усього світу по ниточці. Десь спонсорські кошти, десь добровільні пожертви. Але лише факт того, що старовинна синагога починає оживати іудеї вважають чудом.

Михайло Крайс, представник єврейської релігійної громади «Ружин Садгора»: «Оце приміщення, ця синагога, ця святиня пережила важкі часи, які відбувалися за часів радянської влади, але є, напевне, такі місця, які знищити не можливо».

Працювати над святинею запросили фірму-підрядника «ВерхБуд», керує усім процесом відомий архітектор з Ізраїля — Аарон Остерайхер. Він зазначає, що роботи тут дуже багато, до того ж не легкої. Найгірше те, що немає майже жодних збережених матеріалів з виглядом тодішньої синагоги.

Аарон Остерайхер, архітектор: «Ми, нажаль, не маємо жодних достеменно переданих креслень тієї синагоги. Є лише кілька чорно-білих фотографій, не найкращої якості. От я і відбудовую по них, ну і зрозуміло, вже на око домальовую з уламків те, що тут було. Можу сказати точно, що може і не достеменно відновимо ту синагогу, але оновлена буде набагато кращою».

Те, що відновлюють цю синагогу радує не лише представників єврейської громади, а й керівництво Садгірського району, адже це покращення вигляду району Чернівців, та й додаткові надходження до бюджету.

Юрій Бурега, голова Садгірської рай ради міста: «Нам би хотілося, щоб всі пам’ятки Садгори привели до такого первозданного вигляду, які вони були раніше, щоб завдяки цьому різні туристи з різних країн приїздили і дивилися, любувалися цими історичними будинками. Ну і звичайно, залишали щось у нашому бюджеті».

З чернівецької Садгори не планують робити вінницької Умані, адже як розповідають самі сад гірські євреї, вони не мають такої традиції приїздити на конкретну дату в конкретне місце. Зазначають лиш, що кожної суботи організовуватимуть екскурсійні та паломницькі не великі групи.

Джерело —  http://muzejew-news-ukr.16mb.com/?p=2935 

На фото:  на будмайданчику синагоги у Садгорi.

 

 

 

 

 

 

Air Jordan 1 Retro High OG 'Igloo' White/Igloo-Black For Sale