Заява Координаційної ради Вааду України про підтримку ініціативної групи зі збереження пам’яті жертв нацизму в Самборі

Заява Координаційної ради Вааду України про підтримку ініціативної групи зі збереження 
пам’яті жертв нацизму в Самборі

21 серпня ц.р. за участі предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви митрополита Святослава, предстоятеля Православної Церкви України митрополита Єпіфанія і головного рабина України Якова Дов Блайха відбулася урочиста церемонія освячення проекту Меморіального комплексу пам’яті жертв Другої світової війни в Україні «Пам’ятай» на території колишнього єврейського кладовища в м. Самбір Львівській області.

Церемонія повинна була зафіксувати досягнутий раніше компроміс: перенесення трьох хрестів з території єврейського кладовища і установку пам’ятника 17 юнакам-українцям, членам ОУН, розстріляним нацистами в липні 1944 р. Перед церемонією було проведено благоустрій кладовища, в т.ч. накрито плитами велике братське єврейське поховання, в якому лежать близько 1200 розстріляних нацистами членів єврейської громади Самбора. В рамках церемонії було прочитано поминальні молитви на братській могилі українських націоналістів і великий братській могилі жертв Голокосту.

На жаль, попередніх домовленостей в повному обсязі не було дотримано, і два з трьох елементів християнської символіки не було перенесено з єврейського кладовища в узгоджене раніше місце.

Ми хочемо наголосити на необхідності повного завершення цього процесу відповідно до досягнутих раніше домовленостей.

Найбільшу нашу стурбованість викликає та обставина, що спроби пошуку компромісу у вирішенні складного питання вшанування пам’яті жертв нацизму різних національностей, віросповідань і політичних поглядів супроводжувались у в деяких ЗМІ та соціальних мережах, як антисемітськими виступами, так і різкою й некоректною критикою з виразним українофобським підтекстом, яким піддалися активісти Київської єврейської громади, члени організації «Українсько-єврейська зустріч» та інші прихильники проекту, що беруть в ньому активну участь.

З огляду на ситуацію, що склалася, Координаційна рада Вааду України:
 

– висловлює повну довіру і підтримку організації «Українсько-єврейська зустріч», Київській міській єврейській громаді та р. Якову Дов Блайху в ситуації, пов’язаній з їхніми зусиллями щодо меморіалізації пам’яті жертв нацизму і траурної церемонії в Самборі;
 

– закликає до стриманості в оцінках і заявах, пов’язаних з ситуацією;
 

– закликає журналістів використовувати тільки перевірену інформацію і звертатися за коментарями лише до безпосередніх учасників подій;
 

– рішуче засуджує провокаційні повідомлення та коментарі щодо ситуації в Самборі, поширювані в ЗМІ та соціальних мережах з метою розпалювання негативних емоцій.

 

11 вересня 2019 року                                                                                                 м. Київ

 

Read in English

nike high heels gold and diamond
рубрика: