Наталія Малиновська. Я ввела свідоме ембарго на вживання російської мови

 

 

Текст публикуется в качестве фрагмента видео-записи.

– На скільки сьогодні, з Вашої точки зору, російськомовний проукраїнський журналіст має право працювати? Чи може бути в Україні російськомовна проукраїнська журналістика?

– Може бути. Тут питання вибору кожного, я наведу свій приклад. Я ввела свідоме ембарго на вживання російської мови. Це трапилося ще в 2014 році, коли я спілкувалася з російськими пропагандистами "Первый канал". Вони мали звичку запрошувати на свої ефіри українців. У такий спосіб вони легалізують увесь шабаш, який там відбувається, мовляв: "Ми ж виконуємо стандарти. Є російська сторона, є українська сторона". А розмову з цією пані я вела виключно українською мовою. Я їй так і сказала про те, що сьогодні для мене особисто російська мова - це мова держави-агресора і окупанта. Через те я свідомо ввела ембарго на вживання російської мови.

Звичайно, я роблю винятки, для іноземців. Оскільки немає іншої мови для спілкування, для комунікації, то, звичайно, ніхто ж дибки ставати не буде. Оскільки я, можливо, не знаю його рідної мови, тоді будемо використовувати російську як одну із офіційних мов ООН.

Я наведу навіть приклад своєї мами. Їй 70 років виповнилося нещодавно. Оскільки у мене мама сама росіянка, тобто, вона народжена була на Уралі, все життя вона говорила виключно російською мовою, і, приїхавши в кінці 1970-х років в Україну, вона теж говорила виключно російською мовою, не було у неї потреби. Але, у зв'язку з агресією Російської Федерації проти України, мама теж свідомо перейшла на українську мову. Так, це було дуже складно для неї, тому що вона ніколи не говорила українською, а тут вона принципо говорить нею. Але за шість років мама, у свої 70 років, прекрасно говорить українською мовою.

– Тобто, Ви вважаєте, що якщо людина має проукраїнське направлення свого життя і являється проукраїнською людиною, яка любить Україну, поважає її і відстоює її незалежність, вона повинна розмовляти тільки українською мовою? Тобто, російська мова не повинна бути?

– Я вважаю, що це індивідуальне. Я не можу когось змушувати. У мене є власна позиція і я її озвучувала. А решта - кожен сам має право вибирати як йому бути. Засуджувати когось чи негативно ставитися я не можу, бо це право вибору кожного.

-----

Беседовала  - Елена Заславская,
Монтаж - Альфия Шевченко.
В рамках программы "Эксклюзивное интервью сайта Ваада"

تخفيضات