У Чернівцях стартує проект з впорядкування єврейського кладовища та створення музею Голокосту

Питання реалізації проекту з відновлення церемоніальної зали «Бейт-Кадішін» та впорядкування єврейського кладовища на вулиці Зеленій обговорено на зустрічі міського голови Олексія Каспрука із Головою Асоціації єврейських організацій та громад України, виконавчим віце-президентом Єврейської Конфедерації України, членом Європейської Ради єврейських громад, головою Чернівецького громадсько-культурного фонду Йосипом Зісельсом.
В обговоренні взяли участь директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА Леонід Фінберг, директор Центру Єврейської освіти України Яна Яновер, директор Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини Микола Кушнір, почесний консул Австрії у Чернівцях Сергій Осачук, І-й секретар Генерального консульства Румунії у Чернівцях Уреліан Руджина, експерти з іудаїстики, фахівці міської ради, представники громадськості.

Проект складається з двох частин. Перша передбачає впорядкування території єврейського кладовища та облаштування його огорожі, друга – відновлення церемоніальної зали «Бейт-Кадішін» з метою створення музейного центру Голокосту (Будинку пам’яті) як філії Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини.

Ідею проекту підтримують єврейська громадськість, історики, дослідники Голокосту, єврейська діаспора Буковини. Фінансується проект Посольством Німеччини в Україні, оскільки Німеччина проводить активну роботу з відновлення єврейських кладовищ в Європі, в тому числі в Україні, а також за рахунок залучення інвестицій з інших джерел, в тому числі приватних. Загальна його вартість становить майже півмільйона євро.

Усі заходи проекту будуть виконуватися за погодженням з міською владою, зі згоди громади з дотриманням вимог законодавства України, місцевих нормативно-правових актів, а також з пошаною до іудейських релігійних традицій. Концепція музейного центру, дизайнерські рішення щодо її втілення пройдуть громадські обговорення, в тому числі на конференціях та круглих столах.

Йосиф Зісельс подякував міському голові Олексію Каспруку за сприяння в організації робіт з підготовки проектно-кошторисної документації цього проекту. Було також зазначено, що вже є два проекти відновлення церемоніальної зали «Бейт-Кадішін», один з яких підготовлений австрійськими архітекторами, другий – чернівецькими. Приступити до реалізації проекту планується вже навесні цього року. Було висловлено прохання щодо надання міською радою фахового інженера для забезпечення технічного нагляду за виконанням робіт проекту. Яна Яновер повідомила, що є досвід облаштування 27 єврейських кладовищ в Україні, але проект з облаштування єврейського кладовища у Чернівцях є найбільш масштабним, хоча і ступінь його збереження, у порівнянні з іншими, є найбільш високою.

Лише периметр огорожі єврейського цвинтаря в Чернівцях становить понад 1,5 км. До виконання робіт проекту будуть залучатися лише компанії з відповідними ліцензіями та досвідом роботи на таких об’єктах, використовуватимуться якісні матеріали, в тому числі найбільш ефективні пестициди, дотримуватимуться вимоги до проведення робіт в місцях поховань.

За участю І-й секретаря Генерального консульства Румунії у Чернівцях Уреліана Руджина було також обговорено питання символічного виокремлення на території кладовища поховання румунських воїнів, що дозволить сформувати окремий меморіальний комплекс. На думку учасників зустрічі, реалізація зазначеного проекту має історичне, виховне значення, сприятиме впровадженню європейських культурно-історичних цінностей, а також значно підвищить туристичну привабливість Чернівців. Зацікавлені у створенні музею Голокосту на Буковині можуть письмово звертатися до дирекції Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини з пропозиціями та ідеями.

Електронна адреса музею: jm.chernivtsi@gmail.com

Джерело: http://chernivtsy.eu

Trava Mista Cano Alto