У Львові відбувся круглий стіл, присвячений боротьбі з антисемітизмом і антициганізмом в Україні

"Час переходити від "диванного" до реального активізму". Продовжується розробка рекомендацій щодо подолання антисемітизму та ксенофобії по відношенню до ромів в Україні.

18 вересня у Львові відбувся перший круглий стіл із обговорення рекомендацій, напрацьованих в рамках проекту «Аналіз даних і розробка рекомендацій в боротьбі з антисемітизмом і антициганізмом в  Україні: за рівні права і рівні можливості», що реалізується Конгресом національних громад України за підтримки Фонду  EVZ "Пам'ять, відповідальність і майбутнє". До спільної дискусії долучились лідери та активістів громадських організацій, які працюють з єврейськими та ромськими громадами, експерти, журналісти, представники профільних робочих груп при органах влади та місцевого самоврядування.

Експерти проекту Олена Грабовська та Ольга Веснянка представили напрацьовані в рамках проекту рекомендації та запросили учасників до дискусії. В ході обговорення учасники дискусії звернули особливу увагу на проблеми етнічного профайлингу, стигматизації, мови ворожнечі та браку відповідних компетенцій у працівників навчальних закладів та органів влади щодо реагування на прояви антисемітизму та ксенофобії по відношенню до ромів.

Попри наявні проблеми, учасники круглого столу налаштовані оптимістично. "Нам потрібно дивувати людей, показувати їм позитивні приклади", - зауважила одна із активісток ромської НУО.  Представниці благодійної організації "Благо" із Закарпаття поділились досвідом реалізації програми із підготовки ромських дошкільнят до навчання у школі, керівник громадської організації "Терніпе" Микола Юрченко та Дмитро Кім, координатор проектів Західноукраїнського центру "Гілель"розповіли про досвід створення анімаційних роликів, спрямованих на подолання стереотипів у суспільстві.

Серед рекомендацій, запропонованих учасниками круглого столу – налагодження співпраці ромської та єврейської громад з органами місцевого самоврядування через підтримку програм стажування, створення органів ромського самоврядування, розробка і впровадження спеціалізованих навчальних курсів для педагогів, журналістів, правоохоронців, працівників органів влади, напрацювання різних сценаріїв співпраці як всередині громад, так і назовні. Багато говорилось про промоцію громад, роботу з пресою, регулярність виходу матеріалів, які висвітлюють роботу профільних організацій.

На завершення обговорення учасники звернули увагу на необхідність розробки рекомендацій, які були б досяжними та реалістичними. "Індикатори до кожної рекомендації повинні бути вимірювальними, - наголосила Олена Андронатій, член ради з питань національних громад при Львівській обласній державній адміністрації. – Якщо ми хочемо досягнути результату, ми повинні знати, до чого ми прагнемо".

Подальші обговорення рекомендацій будуть проводитись у Києві та Харкові у жовтні цього року. Фінальний рапорт з моніторингу буде представлено у грудні 2017 року в Києві.

Проект «Аналіз даних і розробка рекомендацій в боротьбі з антисемітизмом і антициганізмом в  Україні: за рівні права і рівні можливості», що реалізується Конгресом національних громад України за підтримки Фонду  EVZ "Пам'ять, відповідальність і майбутнє".

 

Джерело: КНГУ

Air Jordan
рубрика: