В Бердичеві продовжується впорядкування єврейського кладовища

04.12.2014

Мешканці нашого міста та його численні гості можуть пам’ятати, яким було кілька років тому старовинне єврейське кладовище, розташоване відразу за залізницею. Височенні осокори з десятками воронячих гнізд, зарості кленових кущів і дерев, бур’яни вищі людського зросту та ще багато інших неприглядних речей.

Три роки тому єврейська громада міста під керівництвом рабина місцевої синагоги за фінансового сприяння міжнародних єврейських організацій розпочала непростий процес відновлення пристойного вигляду всесвітньо відомого меморіалу.

Спочатку зрізали високі дерева, залишивши кілька декоративних груш, потім почистили кущі, а потім розпочалась справжня боротьба з бур’янами, особливо з борщовиком, які піднімались швидше, ніж їх встигали зрубувати.

І ось, цієї осені розпочався наступний етап реконструкції. Починаючи з південно-західної частини кладовища бригада волонтерів вже більш ніж місяць займається вирівнюванням надгробних пам’ятників. Як розповів відповідальний представник єврейської общини Геннадій Кислюк, кожен ряд надгробків спочатку фотографують і підписують. Потім обережно краном переносять в сторону, а звільнену територію вирівнюють, накривають спеціальним агроволокном, засипають відсівом та знову ретельно вирівнюють. І лише після цього, надмогильні камені знову ставлять точно на те ж місце, де вони й стояли.

Під час очисних робіт виявили багато надгробків, які датуються початком дев’ятнадцятого сторіччя, що зосереджені, в основному, поблизу могили Леві Іцхака Бердичівського, яка давно вже стала місцем паломництва хасидів з усього світу. Також знайдені нові підтвердження того, що територія кладовища раніше була набагато більшою за нинішню, тому питання про розміщення існуючих об’єктів та будування нових поблизу меморіалу досі є досить дискусійним.

За кілька днів сезон відновлювальних робіт на кладовищі буде закрито, а вже з весни вони знову розпочнуться. В єврейської громади є серйозні плани по приведенню в порядок цього історично-культурного комплексу, і сподіваємось, що всі вони будуть втілені в життя. 

Джерело: http://www.rio-berdychiv.info/

Air Jordan Release Dates 2020