Заява Єврейської Конфедерації України з приводу заходів на 250 річчя Коліївщини

Тривожні часи та драматичні події, що сьогодні переживає Україна, без сумнівів вимагають від усіх органів влади, політичних партій та громадських організацій виважених дій та заяв, що йдуть на користь країні. На жаль, до таких дій, на нашу думку, не належить рішення Київської міської ради провести у столиці урочисті заходи в ознаменування 250-річчя Коліївщини. Страшні події 1768 року, що призвели до загибелі тисяч мирних людей, звуться Коліївщиною лише в Україні, у світовій історіографії – це «уманська різанина». Героїзація гайдамаків розпочалась у радянські часи, коли будь-якій історичній події давались оцінки з «класової точки зору».

Єврейська конфедерація України, як громадська організація України, яка опікується інтересами  українського єврейства у державі та на міжнародній арені, стурбована і занепокоєна цією ініціативою та рішенням Київської міської Ради.

Як зауважив співавтор проекту Рішення, депутат Київради від партії «Свобода» Юрій Сиротюк: «29 травня 2018 року виповнюється 250 років від дня початку Коліївщини — відповіді на соціальний, релігійний та національний гніт українців з боку Речі Посполитої на Правобережній Україні. Ці події Коліївщини несуть пересторогу усім ворогам української нації: окупантам, агресорам і українофобам, котрі посягають на прагнення українців мирно жити на своїй, Богом даній, землі».

Та от що впадає в око. Згадане рішення Київради було ініційовано тими самими ультра патріотичними силами, які пропонують замінити свято Перемоги над нацизмом на День вшанування пам’яті жертв війни, і в той же час вимагають святкувати «день перемоги» над мирним населенням, яке величезною більшістю стало жертвами Коліївщини. Навіть сам видатний український поет, автор поеми про Коліївщину назвав ті події не героїчним повстанням, а «кривавою трагедією». 

За даними істориків різанина Коліївщини стала найвищим етапом гайдамацького руху і унесла із життя більш як 20000 євреїв, поляків та українців – греко-католиків. Повстанці виганяли та винищували католиків Речі Посполитої і єврейське населення в Київському і Брацлавському воєводствах. Тобто у цих кривавих подіях постраждали також євреї і поляки, які населяли місцевість початку Коліївщини, про що не згадується у Рішенні, нібито цього не було. А не тільки українці - греко-католики. 

За єврейською традицією щорічно влаштовуються меморіальні заходи в пам'ять про сотні тисяч жертв масових винищень протягом різних періодів української та світової історії. Навіть під час меморіальних заходів в пам'ять про жертви трагедії Бабиного Яру широко відзначається, що не тільки єврейське населення постраждало у цій страшній трагедії, а й і громадяни України інших національностей.

Жодним секретом не є той факт, що нинішній конфлікт на історичному ґрунті між Україною та найвпливовішою країною Східної Європи Польщею розпочався з постанови Верховної Ради про вшанування, як героїв, усіх бійців армії, частина якої була причетна до кривавих подій на Волині під час Другої Світової війни. І є велика пересторога, що героїзація гайдамаків, від рук яких загинули тисячі поляків, українців – греко-католиків та євреїв, може стати причиною чергового етапу українсько-польського протистояння, а також виставити Україну в неприємному світлі перед цивілізованим світом. 

Звертаємось до депутатів Київради і пропонуємо ще раз замислитися над тим, чи треба святкувати річницю Коліївщини. 

Єврейська Конфедерація України

Air Force 1 Sage Low
рубрика: 
дата: