Заява Вааду України з приводу ситуації, що склалася в Києві: нападами на викладача й учня єшиви

Заява Вааду України
з приводу ситуації, що склалася в Києві

Ваад України висловлює глибоке занепокоєння випадками антисемітського насильства, що відбулися в Києві у січні: нападами на викладача й учня єшиви (юдейського релігійного навчального закладу), які виходили після молитви з синагоги Розенберґа на Подолі.

Ми вимагаємо, щоб правоохоронні органи адекватно кваліфікували злочини (з урахуванням мотивів расової, національної та релігійної ненависті) і доклали всіх зусиль для оперативного та достовірного розшуку осіб, причетних до нападів. На жаль, допоки ми не можемо констатувати задовільної роботи правоохоронних органів за жодним із цих пунктів.

З настороженістю і стурбованістю Ваад України звертає також увагу на неадекватну інформаційну кампанію, що розгортається навколо нападів. Окремі заанґажовані журналісти та громадські діячі, в тому числі й ті, що виступають від імені єврейської громади, без жодних фактичних підстав поспішили пов’язати напад із кампанією мирних громадянських протестів, викликаних фактом обману українського суспільства керівництвом країни в питанні вектора економічної та геополітичної інтеґрації і нічим не спровокованими, абсолютно неадекватними і безпрецедентно жорстокими актами насильства з боку співробітників правоохоронних органів стосовно учасників мирних зібрань.

На вулицях Києва в ці дні дійсно ллється кров, і антисемітські інциденти мало помітні на тлі масштабних драматичних подій, що відбуваються нині. Нам видається абсолютно очевидним, що початок сплеску насильства на вулицях української столиці було покладено звірячим побиттям маніфестантів в ніч на 30 листопада минулого року. Саме органи державної влади першими застосували невиправдану силу і сформували контекст подальшого протистояння, що триває вже майже два місяці, і саме вони несуть моральну відповідальність за ситуацію, що склалася в Києві.

Ваад України звертає особливу увагу на те, що антисемітські напади було синхронізовано з нелеґітимним прийняттям в обхід діючих норм і реґламенту пакету репресивного законодавства, в якому особливе місце посідають скопійовані з російського зразка заборони на «екстремістську» діяльність, що мають нібито «антифашистську» спрямованість. Виходячи з того, що вже зараз тема антисемітизму активно використовується в цинічних політтехнологічних кампаніях, спрямованих на дискредитацію політичної опозиції та громадського протестного руху, єврейській громаді необхідно зберігати підвищену пильність.

На жаль, є всі підстави припускати, що влада й надалі ініціюватитиме різні провокації, які, можливо, як і в квітні минулого року в Черкасах, матимуть насильницький характер. Є підстави для занепокоєння і в реґіонах, насамперед на Півдні і Сході країни: наприклад, у Харкові вже фіксувалися факти нападів активістів молодіжних неонацистських угруповань на учасників протестного руху.

Ваад України наголошує на відповідальності органів державної влади за загострення ситуації в країні і наполягає на неприпустимості спекуляцій на темі антисемітизму в політичних цілях.

Йосиф Зісельс,
Голова Асоціації єврейських організацій і громад (Вааду) України
20 січня 2014 року

Див: Нападения на евреев в Киеве: факты и версии


 

Air Max
рубрика: 
рубрика: