26 листопада 1909 року народився Пінхас Фалік — продюсер ХХ сторіччя, ”хрещений Батько” буковинських паростків української естради

26 листопада 1909 року народився Пінхас Фалік — продюсер ХХ сторіччя, ”хрещений Батько” перших професійних буковинських паростків української естради. При семи директорах протягом тридцяти років печатка філармонії завжди була у Фаліка.

1976-го Чернівецьку філармонію очолив колишній секретар райкому партії одного із районів області. Перше, що зробив, — відібрав у Фаліка печатку. Роботу однієї з найкращих філармоній недолугий партократ перебудовував на свій розсуд. Звісно ж, Фалік не стерпів і пішов скаржитися в обком: ”Я із капєйкі всєгда дєлал рубль, а он што дєлаєт — із рубля капєйку?!” — вимовив з акцентами всіх мов і народів, які тоді жили на Буковині. Проте час працював уже проти нього. Крику його душі не почули. Не хотіли чути.

Він не був актором, не був режисером, не був театральним критиком, не красувався на екранах телевізорів, ні разу не виходив на сцену, проте завжди залишався яскравою особистістю, талановитим організатором і легендарним продюсером ХХ сторіччя, одним з тих, без кого естрада взагалі не може існувати. Невтомний і невгамовний Пінхас Абрамович Фалік назавжди ввійшов у історію національного мистецтва як завбачливий і далекоглядний імпресаріо світового рівня. Він справді був менеджером від Бога. З його іменем пов’язана поява на професійній сцені таких буковинських самородків, як: Софія Ротару, Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, вокально–інструментальні ансамблі ”Смерічка” Левка Дутковського та ”Червона рута”. Він не тільки розгледів у них талант, а й допоміг зробити перші кроки. Його постать знана у далеких світах як людини, котра була великим діячем високої культури, з рідкісним смаком. Завдяки йому найвідоміші світові гастролери не лише єдиний раз, а скільки попросить їх Фалік, виступали у маленьких Чернівцях. На його магічний поклик зліталися звідусіль зірки першої величини. Ніхто не міг йому відмовити, його авторитет був беззаперечний, усі знали, що обіцяне ним буде виконано ідеально. Та й він не міг собі уявити, щоб якась яскрава зірка, гастролюючи тоді в СРСР, не дай Боже обминула його рідні Чернівці. Не раз траплялося так, що знаменитість мала всього три концерти на теренах Союзу — в Москві, Ленінграді та… Чернівцях. Цікаво й те, що безпартійний Фалік був вічним заступником директора Ташкентської (у роки Другої світової війни), а від 1946–го упродовж тридцяти років — Чернівецької філармоній. Пінхас Абрамович не лише для буковинців, а й для всієї тодішньої радянської еліти назавжди залишиться живою легендою, майже міфом. Слава і місце Фаліка в ”пантеоні імпресаріату” вічні.

 

Джерело: Facebook

Sneakers