30 зміна Програми «Відновлення під час війни»: огляд роботи

З 15 лютого по 8 березня 2023 року відбулася 30 зміна Програми «Відновлення під час війни» за підтримки Razom for Ukraine (Нью-Джерсі).

У зміні взяли участь 13 родин, що особливо постраждали під час війни, загалом 30 учасників: жінки й діти з різних куточків України: Київ, Одеса, Запоріжжя, Кривий Ріг, Дніпро, Сміла, Буча, Харків, Вінниця, Полтава, Умань. Зміну знову приймав наш партнерський пансіонат на Буковині, який забезпечив учасникам триразове харчування, комфортне та безпечне проживання, локації для різноманітних терапевтичних активностей.

За доброю традицією робота зміни розпочалася із загального зібрання. Родини-учасниці, команда та засновник, керівник Програми «Відновлення під час війни», співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс мали можливість познайомитися, поділитися своїми запитами й очікуваннями. Йосиф Зісельс попросив учасниць запам'ятати свій психоемоційний стан, в якому вони приїхали на Програму, а потім порівняти зі станом, в якому вони Програму завершать. Пан Йосиф додав, що психологи, арттерапевти, артмайстри зроблять усе можливе, аби учасниці відновилися після пережитих стресів та випробувань, відчули себе по-новому, навчилися працювати зі своїми емоціями.

 

На фото: відкриття 30 зміни Програми «Відновлення під час війни» за участю Йосифа Зісельса.




 

Процес відновлення

Він розпочався вже з першого дня зміни – із заняття арттерапії: учасниці виготовляли крафтові торбинки. Загалом упродовж зміни учасниці створювали авторські фігурки з глини, м'які іграшки, прикраси тощо. Ці шедеври варті окремих виставок. Учасниці програми забрали їх на згадку додому.

Арттерапевтичні заняття та майстер-класи – цілющий процес. Адже творчість – це не лише політ фантазії, експерименти з образами й фарбами, вираження свого індивідуального бачення. Це також робота з емоціями – можливість їх збалансувати або виплеснути, забути про погане й поринути у приємне. Судячи з результату, нашим учасницям це вдалося: їхні шедеври і відданість процесу відчутні на фото.

 

На фото: учасниці 30 зміни Програми «Відновлення під час війни» створюють крафтові торбинки, ліплять з глини, майструють прикраси та шиють м"які іграшки.

 

Психологічна реабілітація

Це основний напрям Програми «Відновлення під час війни», і він полягає в інтенсивній роботі з психологами у форматі індивідуальних консультацій та групових занять. Учасники Програми мали змогу поділитися наболілим, отримати практичні поради з тих чи інших ситуацій, навчитися різноманітних психологічних технік, які допоможуть їм у подальшому житті.

Одна з частин психологічної реабілітації – тілесно-орієнтована терапія. Цей напрямок психотерапії спрямований на полегшення психоемоційних станів через роботу з тілом, за допомогою тілесних вправ і тілесного контакту. Взаємодія тіла й емоцій дуже ефективна, судячи з результатів нашої Програми.

Учасниці 30 зміни попрактикували ще один цікавий і відомий спосіб виплеснути емоції, зарядитися, підняти настрій, розслабитися – це спів. Вони влаштували караоке-вечір, під час якого жінки вдсталь наспівалися, а діти – повеселилися, гаючи в різноманітні ігри.

 

На фото: заняття з тілесної терапії, психологічні практики, а також караоке-вечір 30 зміни.


 

З турботою про дітей

Поки матусі займалися собою, дітьми – учасниками дитячої та підліткової груп Програми займалися професійні вихователі та артмайстри. Малювання, ліплення, рукоділля, активні та інтелектуальні ігри – програма для дітей була настільки насиченою, що малюкам ніколи було сумувати за мамами, а школярам – сидіти в гаджетах.

Особливою радістю для дітвори, та їхніх мам також став басейн пансіонату. Вода, як відомо, змиває негатив, а плавання, водні ігри заряджають позитивом. Теж терапевтичний ефект!

Сприяла терапії й погода: сніжні дні змінювався сонячними – те, що треба для прогулянок та активностей на свіжому повітрі. 

 

На фото: заняття й ігри дитячої та підліткової груп Програми "Відновлення під час війни".

 

Зцілення природою

Локації Програми спеціально обрані таким чином, щоб родини опинилися в спокійній, безпечній атмосфері, щоб навколо все працювало на відновлення: гірські краєвиди, аромати рослин і трав, чиста природа, спів пташок та простори, в яких можна гуляти годинами. Щодня, якщо дозволяла погода, учасники 30 зміни проводили на свіжому повітрі. Малюки навіть ліпили сніговичків, підлітки влаштовували руханки та змагання.

Учасники також влаштовували самостійні екскурсії: побували у Чернівцях й на екофермі, організували прогулянки на красиві буковинські полонини.

 

На фото: різноманітні активності 30 зміни на свіжому повітрі.

 

Незабутні емоції

Учасники часто зізнаються, що три тижні Програми «Відновлення під час війни» пролітають дуже швидко і хочеться залишитися ще. Команда отримує безліч відгуків і слів подяки, які збираємо в окрему публікацію. Сотні теплих слів можна звести в одне речення: «Завдяки Програмі ми повернулися до життя, почали усміхатися».

Це ті відчуття, задля яких працює команда Програми. Це ті відчуття, які приходять на противагу тому стану, в якому учасниці приїздять до нас і який Йосиф Зісельс завжди просить порівняти під час відкриття і закриття зміни.

Внутрішнє відновлення видно й ззовні: на фото, які традиційно роблять учасники перед від’їздом. Це почуття радості, сили, наснаги, впевненості у собі та своєму майбутньому.

 

На фото: щирі емоції учасників 30 зміни Програми «Відновлення під час війни».

 

Проєкт здійснено за підтримки Razom for Ukraine. Разом до перемоги!

Інформація про Програму «Відновлення під час війни» 

Програма з травня 2022 року допомагає родинам, що особливо постраждали під час війни та потребують психологічної реабілітації. Це передусім внутрішньо переміщені матері з дітьми, а також сім"ї, чиї чоловіки загинули або були тяжко поранені внаслідок бойових дій, знаходяться у полоні, зникли безвісти або служать у ЗСУ в зоні бойових дій.  

Програма «Відновлення під час війни» – єдина в Україні, що забезпечує таким сім’ям тритижневу психологічну реабілітацію за участю кращих психологів країни, арттерапевтів, фахівців з тілесної терапії. Програма відбувається у безпечних і мальовничих пансіонатах українських Карпат і спрямована на стабілізацію психо-емоційного стану учасників.  

  • Детальніше про Програму «Відновлення під час війни» можна дізнатися за посиланням.

  • Підсумки роботи Програми за 2022 рік є тут.

  • Підтримайте Програму добровільним внеском – долучайтеся до нашої доброї справи! Зробити це просто – додаємо інструкцію.