Алла Луків: Ми виховуємо дітей, які відчувають себе громадянами України, але патріотами і України, і єврейського народу

Помічник херсонського рабина, волонтер Леві Левінтон

 

Етнічні євреї не відділяють себе від українців, беруть участь у волонтерській діяльності та відкривають свої громадські організації, школи і тренінги для усіх охочих.

Помічник херсонського рабина Леві Левінтон наголошує: синагога – поза політикою. Але щодо особистої громадянської позиції неохоче зізнається: він – волонтер. Каже, коли почалася війна на сході, у свої п’ятдесят пішов до військкомату, але його не взяли. Відтак з трьома друзями: українцем, грузином та чеченцем – почав возити до АТО прилади нічного бачення, спальники та усе необхідне.

«Я за національністю єврей, але за мої погляди мене називають жидобандерівцем. І я не соромлюся цього, я цим пишаюся», – жартує пан Левінтон.

Рабин каже: окрім матеріальної допомоги, хоче привезти на схід ритуальні речі – тфіліни (шкіряні коробочки, де міститься пергамент із текстами Тори – ред.) – та одягнути їх на єврейських бійців. Зауважує, що ізраільтяни давно перевірили: тфіліни на кількох бійцях зберігають життя усьому підрозділу.

«Не можу озвучити, в якій частині ми були, але там десь семеро євреїв. Ранок починається з гімну України, зі «Слава Україні!», «Героям слава!», потім ще раз, і третій раз «Слава Україні!» – і хлопці української національності кричать «Євреям слава!» Це для мене був сюжет, який на все життя запам’ятався, пробило до сліз», – ділиться спогадами чоловік.

Директор єврейської школи «Хабад» додає: його учні теж, як можуть,  долучаються до волонтерства та участі у громадському житті країни.

«Вони займаються усіма справами, які зараз мають бути: допомагають, чим можуть, воїнам АТО, допомагають ветеранам Великої вітчизняної війни, постійно проводячи концерти у шпиталі», – розповідає директор.

Заступник херсонського рабина Реп Шолом Цімерман розповідає: єврейська громада також допомагає переселенцям з АТО.

«Ті, хто звернувся, – ми допомогли усім. Вони живуть на квартирах тут потихеньку, хтось оплачує, якісь спонсори. Трохи, небагато, може, з десяток чи два, деякі харчуються тут у нас безкоштовно. Ми разом, нас багато, нас не подолати!» – каже заступник рабина.

Заслужений вчитель України Алла Луків наголошує: виховує єврейських дітей справжніми громадянами України, і ті за будь-якої можливості намагаються прославити Батьківщину.

«Ми виховуємо дітей, які відчувають себе громадянами України, але патріотами і України, і єврейського народу. Торік наш учень Солонець Микита посів призове місце у міжнародній олімпіаді, і про це знає весь світ!» – пишається вчителька.

До того ж, у єврейській громаді пояснюють: їхні громадські організації, школи та центри відкриті для всіх охочих. Тут не вимагають єврейського родоводу, а просто раді усім людям, що цікавляться їхньою культурою.

Джерело: Радіо Свобода

adidas db0694 women black