Чернівці: тріумф їдишу та єврейської культури - Українсько-єврейська зустріч


Ювілейна конференція з мови їдиш і Тиждень єврейської культури пройшли з величезним успіхом в столиці Буковини

Конференція з мови їдиш, присвячена 110-річчю першої такої конференції 1908 року, знову наповнила Чернівці мовою і культурою єврейського народу. На період з 5 по 12 серпня це місто стало своєрідною столицею єврейського життя України – так багато подій було проведено в ці дні.

Академічний рівень пам’ятної міжнародної конференції з мови та культури їдиш був дуже високий: найбільші в світі вчені і фахівці з їдишу зібралися в Чернівцях з США, Канади, Ізраїлю, Данії, Литви, Румунії, Росії, Франції, Австрії, Польщі, Молдови та України.

Докторант Хая Р. Нов (США), проф. Вольф Москович (Ізраїль) і д-р Довід Кац (Литва) в кулуарах конференції.

На ім’я конференції були надіслані вітальні звернення від президента України Петра Порошенка, голови Єврейської Конфедерації України Бориса Ложкіна, міністра культури України Євгена Нищука та президента Всесвітнього Єврейського Конгресу Рональда Лаудера. Керівники міста, області та ректор місцевого університету привітали учасників цього академічного заходу світового рівня.

Вперше конференція такого високого рівня була проведена за підтримки одного з головних спонсорів – канадської ініціативи Ukrainian Jewish Encounter. UJE, а також Всесвітній Єврейський конгрес, Ваад України та інші організації були спонсорами конференції.

Микола Княжицький, голова Комітету з питань культури та духовності Верховної Ради та член парламентської групи Україна-Ізраїль, підкреслив на відкритті конференції: “Культура, створена мовою їдиш – це традиція як єврейської культури, так і нашої, української. Тим більше важливо для нас відновлювати мову їдиш, мову українських євреїв, яка зараз фактично майже не використовується, але є величезною частиною культури і єврейства, і українства. І все, що тут відбувається, надзвичайно корисно для сучасної України. Тому що показує, наскільки сучасна Україна є толерантною, глибокою, духовною, яка поважає всіх українців, якого б етнічного походження вони не були”.

Засідання конференції та заходи Тижня єврейської культури проходили в кращих і найпрестижніших залах Чернівців: в Мармуровому і Червоному залах Університету (резиденції Митрополита 19-го століття), в Художньому музеї, в Літературному Целанівському центрі, в Бібліотеці Університету і в Філармонії.

Член Наглядової ради UJE проф.Вольф Москович, який провів дитинство і юність у Чернівцях, був одним із організаторів конференції та презентував доповідь про нові тенденції у сучасній лексикографії їдишу. Спів-директор UJE Алті Родаль, також виходець із Чернівців, доповідала про Йозефа Бурга, якого часто називали останнім письменником у Чернівцях, який свої тексти писав мовою їдиш. Також присутний був член наглядової ради UJE Берел Родаль, який привітав учасників конференції від імені організації та його голови Джеймса Костянтина Темертея.

Організаційний комітет під керівництвом Йосипа Зісельса провів величезну роботу. Логістика і підготовка всіх заходів були на найвищому рівні, і це було відзначено з вдячністю усіма вченими з різних країн світу.

По всьому місту були плакати заходів на їдиш, українською та англійською мовами. Українські жителі міста брали участь у всіх культурних подіях з великим інтересом.

Було повне відчуття, що цей тиждень Чернівці живуть єврейською спадщиною. Серпневий тріумф в Чернівцях висловився в синтезі унікальної атмосфери академічного діалогу та українсько-єврейської культурного взаємодії.

UJE буде подавати інші звіти з конференції. Тим часом відео та інші матеріали, пов’язані з конференцією, доступні на Facebook.

Текст і фото: Шимон Бріман (Ізраїль).

Джерело: ukrainianjewishencounter.org

Buty, koszulki, spodnie Dziecięce