Концерт-реквієм, присвячений 80-тим роковинам початку масових розстрілів євреїв у Бабиному Яру та на Львівщині, відбувся у Львові

     Фото: loda.gov.ua

29 вересня 2021 року Львівська Обласна Державна Адміністрація, за ініціативою Голови ЛОДА п. Максима Козицького, департамент культури, національностей та релігій ЛОДА, під керівництвом директорки департаменту п. Ірини Гаврилюк організувала у приміщенні Львівської Національної Філармонії концерт-реквієм та унікальну експозицію «Трагічна дорога євреїв до пекельного Бабиного Яру». Захід відбувся за сприяння Львівського історичного музею та музею Слідами Галицьких євреїв при Благодійному єврейському фонді Хесед-Ар'є.

Експозиція та концерт-реквієм були присвячені 80-тим роковинам з початку масових розстрілів євреїв у Бабиному Яру Києва та на Львівщині.

В програмі концерту складалась з театралізованої композиція «Голоси Бабиного Яру» на поезію Лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Маріанни Кіяновської, в якій взяли участь студенти Львівського фахового коледжу культури і мистецтва та прем'єри симфонії «Милосердя над прірвою Пекла» авторства видатного українського композитора Валерія Квасневського.

Симфонія «Милосердя над прірвою Пекла» присвячена вшануванню Милосердних та героїчних діянь Андрея та Клементія Шептицьких, всіх українців, які рятували життя приречених на знищення німецькими окупантами українських євреїв. Симфонію виконував Академічний симфонічний оркестр «Віртуози Львова» під керівництвом диригента Народного Артиста України Сергія Бурка.

За фінансової підтримці Благодійного фонду родини Козицьких до 80 роковин початку трагедії Голокосту у Бабиному Яру під час заходу було презентовано диск із записом симфонії Валерія Квасневського «Милосердя над прірвою Пекла».

«Ніякі слова не зможуть передати вражання від видатного видовища: від проникливої театралізованій композиції Голоси Бабиного Яру, яку з таких натхненням та болем за невинно вбитими, виконали майбутні артисти – студенти Львівського фахового коледжу культури мистецтв. Всіх присутніх представників багатонаціональної Львівської громади: священиків та монахів, студентів та викладачів, діячів культури. освіти та науки, представників провідних громадських організацій Львівщини вразила свою монументальністю, трагізмом та вірою у перемогу Добра над Злом та Безпам'ятством симфонія «Над прірвою», авторства видатного українського композитора Валерія Квасневського у виконанні Академічного симфонічного оркестру Віртуози Львова. під диригуванням Народного артиста України, п. Сергія Бурка», – написав на своїй сторінці у Фб журналіст-міжнародник, громадський діяч Марко Сімкін.