Магістерська програма «Юдаїка» в НаУКМА розпочинає вступну кампанію 2024

 

Магістерська програма «Юдаїка» в НаУКМА – перша подібна програма в Україні. Її створено 12 років тому – у 2012 році її спільно заснували Національний університет «Києво-Могилянська академія» і Асоціація єврейських організацій та общинУкраїни (Ваад України) за підтримки багатонаціональної ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» (UJE, Ukrainian Jewish Encounter) з метою поглиблення академічних студій з юдаїки в Україні. Програма діє на кафедрі історії НаУКМА.


Навчання на магістерській програмі БЕЗОПЛАТНЕ. Студенти отримують навчальний ґрант, який покриває вартість навчання в повному обсязі, оплату за гуртожиток (за потреби).

 

Мета магістерської програми з юдаїки — на високому академічному рівні готувати фахівців із історії й культури євреїв в контексті історії України й Центрально-Східної Європи в цілому. Нагадаємо, що юдаїка — це сукупність дисциплін, зосереджених на дослідженні історії, культури, літератури й релігійної традиції єврейського народу, єврейської філософії, звичаєвого права, а також на аналіз класичних єврейських текстів, вивчення єврейських мов тощо.

 

Вступити на магістерську програму можуть випускники ЗВО, які мають диплом​ бакалавра, магістра або спеціаліста незалежно від року випуску та спеціальності. 

 

Програма має винятково академічний характер, тож наявність або відсутність єврейського походження жодним чином не впливає на вступ і навчання. Знання івриту й/або їдишу під час вступу необов’язкове (мови на програмі вивчаються з нуля).

 

Ми очікуємо від вступників бажання вивчати юдаїку, досліджувати історію євреїв як невід’єму складову історії України, готовності розвивати академічну науку в цьому напрямку.


На фото: студенти програми з юдаїки НаУКМА під час роботи з архівами


ВИПУСКНИКИ ПРОГРАМИ ОТРИМУЮТЬ 
диплом магістра державного зразка за спеціальністю «Історія та археологія» НаУКМА (з зазначенням назви програми «Юдаїка»).

 

Магістерська програма дає можливість:

  • працювати в українських і іноземних університетах, архівних установах, дослідницьких інституціях, громадських організаціях і медіа;
  • викладати в закладах освіти;
  • вступити до аспірантури та захистити дисертацію. Понад чверть випускників магістерської програми з юдаїки в НаУКМА продовжили навчання в аспірантурі.

 

Під час навчання студенти:

  • отримують стипендію (за умови виконання навчального плану);
  • забезпечуються гуртожитком за потреби;
  • отримують відстрочку від військової служби (відповідно до законодавства України).

 

Студенти 2024–2026 років навчання матимуть унікальну можливість стажуватися і працювати в Центрі досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА (керівник — Леонід Фінберг) й користуватися його багатою архівною й бібліотечною колекцією.

 

Хочете дізнатися, що написано на ілюстрації нижче, і стати дипломованим фахівцем з єврейської історії та культури? Вступайте на магістерську програму і читайте далі! 

 

НАВЧАННЯ НА ПРОГРАМІ З ЮДАЇКИ
це повноцінне навчання в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» з лекціями й семінарами, літньою практикою, іспитами, захистом дипломної роботи.
 

Тривалість навчання 2 роки.


Навчальний процес

Магістерська програма з юдаїки спирається на новітні освітні методики, залучає інноваційні технології, сприяє студентам в отриманні стажування за кордоном. Навчальний процес передбачає:
 

  • вивчення курсів із єврейської історії й культури, єврейських мов (івриту і їдишу [обов’язково], а також арамейської [як вибіркового курсу]);
  • архівно-музейно-бібліотечну практику в установах Києва і Львова, під час якої студенти безпосередньо знайомляться з матеріальною спадщиною євреїв України й набувають практичних навичок дослідницької роботи з відповідними матеріалами;
  • літнє стажування в Єрусалимському університеті з метою опрацювання бібліотечних і архівних колекцій і консультування з ізраїльськими фахівцями (на конкурсній основі; реалізація стажування залежить від подовження воєнного стану в Україні й ситуації з безпекою в Ізраїлі);
  • можливість слухати гостьові лекції викладачів із партнерських інституцій України і світу.

 

Викладацький склад
На програмі працюють викладачі кафедри історії НаУКМА і співробітники дослідницьких установ України (спеціалісти з різних галузей юдаїки). Крім того, на програмі читають гостьові курси й лекції викладачі з партнерських інституцій України, Ізраїлю, США, Канади і країн Європи.

 

«Унікальність магістерської програми з юдаїки полягає, по-перше, в тому, що вона має чималий досвід і накопичені знання – з 2012 року. По-друге, диплом державного зразка за спеціальністю «Історія і археологія» та спеціалізацією «Юдаїка» магістерського рівня є тільки у Києво-Могилянській Академії. Ніде в іншому місті в Україні, і навіть за межами України у Східній Європі немає такого, щоб в дипломі була написана спеціалізація «Юдаїка». Я бачу широке поле для застосування знань, які дає ця магістерська програма. Понад 30 років ми відновлюємо єврейське життя в Україні, розбудовуємо громаду. В цьому єврейському житті є певні потреби у фахівцях конкретних напрямків – і в навчальних закладах, і засобах масової інформації, і в роботі з архівами – в Україні збереглися величезні єврейські архіви. Крім того, програма має розгалужені зв‘язки із закордоном, що дає можливість інтегрувати наших майбутніх фахівців в єврейське коло вчених і викладачів за кордоном. Тому запрошуємо до вступу на магістерську програму з юдаїки в НаУКМА», – Йосиф Зісельс, співпрезидент Вааду України. Докладніше про програму читайте в інтерв'ю Йосифа Зісельса за посиланням.

 

На фото: Йосиф Зісельс

 

ВСТУП НА ПРОГРАМУ З ЮДАЇКИ
можливий на базі диплома бакалавра або на базі на базі диплома магістра/спеціаліста незалежно від року випуску та спеціальності.

 

Етапи вступу

Перший етап.
Заповнення анкети абітурієнта

Заповніть анкету за посиланням https://docs.google.com/forms/d/1fOB-J8Z0c5sOFIsTDxDpwOP_L5VxY_FmHQzFvGHcB2w/viewform?edit_requested=true

Разом з анкетою надішліть мотиваційний лист (1-2 сторінки) і супровідні матеріали, якщо такі є: pdf-файли з текстами наукових робіт, список публікацій тощо.

Файли слід надіслати на e-mail MagistJudaica@gmail.com з темою листа «МП_Вступ_2024_прізвище».

 

Другий етап.
Реєстрація для вступу

На базі диплома бакалавра реєстрація для складання ЄВІ – 7-29 травня (реєстрація через електронний кабінет вступника). Також приймаються результати складання ЄВІ 2023 року.
Детальна інформація за посиланням.

На базі диплома магістра або спеціаліста – співбесіда з англійської мови в НаУКМА (дати реєстрацію буде оголошено пізніше).
Програма співбесіди: https://vstup.ukma.edu.ua/english-language-interview
За бажанням замість співбесіди вступник на базі диплома магістра/спеціаліста може складати ЄВІ.

 

 

Третій етап.
Вступні іспити зі спеціальності
Дати реєстрації через електронний кабінет вступника і дату іспиту буде визначено пізніше.
Програма для підготовки до іспиту: https://storage.smart.ukma.edu.ua/storage/files/414/download

 

 

Четвертий етап.
Подання оригіналів документів

Дати буде оголошено пізніше. Інформацію про дати та умови вступної кампанії 2024 року можна отримати на сайті Приймальної комісії НаУКМА за посиланням.

 

 

П'ятий етап.
Зарахування на магістерську програму

Зарахування відбувається за результатами іспитів і після укладання зі студентом угоди про надання гранту на навчання на магістерській програмі з юдаїки.

 


Ви маєте всі шанси стати одним з 8 щасливчиків (саме такою є максимальна кількість студентів у групі) й навчатися на унікальній магістерській програмі в Києво-Могилянській академії!

 

«Вивчати юдаїку в Україні варто з багатьох причин. Передусім, у разі коли людина планує працювати в академічній сфері, саме єврейська тематика є дуже перспективною через те, що в Україні зберігається величезна кількість документів, пов’язаних з єврейською історією. Це великий фонд, який входить до трьох найбільших колекцій з юдаїки у світі, поряд з колекцією Національної бібліотеки Ізраїлю. Для того, щоб це опрацьовувати і впроваджувати в науковий обіг, необхідна та кількість фахівців з юдаїки, яких на цей момент в Україні немає.

Для тих, хто не планує працювати в академічній сфері, отримання знань про етнічну і релігійну групу, яка проживала і проживає поряд з неєврейською більшістю населення впродовж сотень років, дозволить більш глибоко розуміти та аналізувати як сьогоденну ситуацію міжетнічних відносин в Україні, так і певні історичні процеси», - Сергій Гірік, кандидат історичних наук, старший викладач магістерської програми з юдаїки НаУКМА, віцепрезидент Української асоціації юдаїки.

 

На фото: Сергій Гірік та студентки магістерської програми з юдаїки

 

ЗАПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

Чому юдаїка важлива й цікава?
Упродовж тисячоліть єврейська цивілізація розвивалася поряд із європейською (часто всередині неї), історія євреїв Східної Європи є невіддільною частиною історії України. Культурна й історична спадщина українського єврейства залишається малодослідженою, і її вивчення допоможе глибше аналізувати сучасні суспільно-політичні процеси і в Україні, і у світі.

 

Де можна працювати після закінчення навчання?
Станом на сьогодні випускники програми роблять кар’єру в наукових установах і університетах в Україні й за кордоном, працюють журналістами, державними службовцями, співробітниками музеїв і бібліотек.

 

Чи можуть випускники працювати в інших галузях?
Звісно! Випускники отримують диплом державного зразка за спеціальністю «Історія та археологія». Вивчення дисциплін, пов’язаних із юдаїкою, дає можливість глибше досліджувати історію й культуру України й сусідніх країн і жодним чином не обмежує випускників у виборі тем. Ми відкриваємо додаткові можливості для фахівців, а не створюємо перепони.

 

Чи можуть випускники вступати до аспірантури?
Так, вони можуть вступати до аспірантури і в НаУКМА, і в інших університетах України або за кордоном. За даними керівництва програми понад чверть випускників попередніх років продовжують навчання в аспірантурі.

 

Студенти програми є студентами НаУКМА?
Так. Студенти програми є студентами кафедри історії у складі факультету гуманітарних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія». Поряд із курсами з юдаїки вони вивчають інші дисципліни, що пропонуються університетом.

 

Навчання відбувається за контрактом?
Так, але за навчання сплачують не студенти, а спонсори програми.

 

Чи потрібно знати іврит або їдиш для вступу?
Ні, не потрібно. Вивчення єврейських мов на програмі розпочинається з нуля, проте якщо ви володієте цими мовами на якомусь рівні, ви зможете вивчати їх поглиблено.


Якою мовою здійснюється навчання?
Згідно зі статутом НаУКМА й законодавством України навчання здійснюється українською мовою, гостьові курси або лекції викладаються українською й англійською мовами.


Чи потрібно мати єврейське походження для вступу на програму?
Ні, етнічне походження вступника не має жодного значення. Студенти вивчають єврейську культуру, традицію й мови як академічні дисципліни й невіддільну складову історії й культури України.


Чи має програма якусь релігійну складову?
Ні, програма не має жодної релігійної складової. Студенти можуть вивчати академічні релігієзнавчі дисципліни з науковою метою.

 

На фото: Єлизавета Мучнік

 

ВІДГУКИ ВИПУСКНИКІВ ПРОГРАМИ «ЮДАЇКА»

Єлизавета Мучнік, випуск 2021 року:
«Власне те, що я очікувала від програми, я отримала – задоволення від самого процесу навчання, різнобічний досвід, початок кар’єри за спеціальністю і гарні знайомства. На додаток, я отримала уявлення, як загалом працює академічне середовище. Окремо хочу відзначити літню практику. Це принесло корисні знання і просто гарні враження!»



Євгенія Кіфенко, випуск 2021 року:
«Це один із тих курсів, які мені найбільше сподобались, які, на мій погляд, найбільше мене розвинули і які я особисто вважаю найякіснішими та найцікавішими».

На фото: Євгенія Кіфенко і Софія Корн



Софія Корн, випуск 2020 року:
«Якщо дуже коротко - це цілий світ можливостей, у якому я досі дуже активно живу. І думаю, що це вплине на все моє життя. Ця програма дає найцінніше для молодого дослідника – можливості та сміливість ними користуватися».


Валерія Оржиховська, випуск 2020 року:
«Завдяки програмі я особисто змогла глибше зануритися в історію єврейської культури, долучитися до цікавого дослідження єврейського театрального життя на українських теренах».

На фото: Валерія Оржиховська і Катерина Папакіна



Катерина Папакіна, випуск 2020 року:
«Приємним здивуванням для мене стало те, що на цій програмі ставиться акцент на міждисциплінарність – вивчається не лише історія єврейства, а й духовна та матеріальна культура, а також іврит та їдиш. Для мене навчання запам’яталося саме неймовірною робочою атмосферою на лекціях та семінарських заняттях».

 

ЗАПРОШУЄМО ДО ВСТУПУ НА МАГІСТЕРСЬКУ ПРОГРАМУ "ЮДАЇКА" НАУКМА!


ПЕРЕХОДЬТЕ ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ, ЗАПОВНЮЙТЕ АНКЕТУ І СТАНЬТЕ СТУДЕНТОМ УНІКАЛЬНОЇ ГРАНТОВОЇ ПРОГРАМИ!

 

КОНТАКТИ