Міністр культури України привітав учасників з початком проведення пам'ятної міжнародної конференції з мови та культури Їдиш

Шановна єврейська громадо!

Від імені Міністерства культури України та від себе особисто вітаю з початком проведення пам'ятної міжнародної конференції з мови та культури Їдиш, що відбувається в рамках Днів єврейської культури на Буковині!

Ці заходи є результатом копітної праці та вагомого внеску Асоціації єврейських організацій та громад (Ваад) України разом з партнерськими організаціями різних рівнів у справу відродження та збереження культури та мови їдиш, єврейських традицій в Україні. Адже тільки через долучення до духовних скарбів людина здатна почувати себе невід'мною частиною свого народу, його історії та культури.

Пам'ятна міжнародна конференція з мови та культури Їдиш, а також Дні єврейської культури на Буковині є важливими подіями у культурному, етнонаціональноиу та духовному житті України.

Складно не погодитись з філософемою, яка стверджує: "Мова - дім буття", адже не сам поет говорить, а музи говорять через нього. Дослідник силою думки складає власні інтелектуальні конструкції, а сприйнятий голос буття скеровує його думки". Отже, мова відкриває той простір, в середині якого людина відповідає буття, його вимогам та заклику.

З давніх часів рідне слово було незмінним оберегом кожного народу, служило йому вірою й правдою, вселяло в зневірене серце надію, піднімало народи з колін, дарувало спокій й тепло, відроджувало в душі кожного знедоленого затишок і віру.

Я глибоко переконаний, що ця конференція стане важливим етапом у всебічному співробітництві українськкої та єврейської національної спільнот.

Нехай наші спільні зусилля, спрямовані на відродження й розвиток мови та культури їдиш, завжди сприятимуть утвердженню дружніх українсько-єврейських відносин.

З усією щиросердністю бажаю організаторам, учасникам та гостям цього почесного зібрання миру, щедрої долі, незмінних творчих злетів, що надихатимуть на нові звершення та добрі справи на благо наших народів.

З повагою
Міністр Євген Нищук

Nike KD 11