Напередодні 29 вересня відбулась конференція «БАБИН ЯР: пам'ятати по-українськи»

29 вересня свідома українська та єврейська спільноти вшановують пам'ять жертв Бабиного Яру – 80-ті роковини страшної кривавої трагедії, яка сталася у роки Другої Світової війни в самому серці українських теренів – у місті Києві.

Саме тому на базі Кам'янець-Подільського національний університету імені Івана Огієнка за сприяння міського осередку політичної партії Європейська Солідарність – Кам'янець-Подільський та студії «Діє-Слово» відбулася он-лайн конференція «Бабин Яр: пам'ятати по-українськи».

У конференції взяли участь відомі українські громадські діячі, політологи, історики, письменники, краєзнавці, представники територіальних громад Хмельниччини, зокрема – представники Ізяславської міської ради, Комунальний заклад "Центральна бібліотека Чорноострівської селищної ради" Мислятинська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ізяславський історико-краєзнавчий музей, бібліотекарі та педагоги Ізяславської та Чорноострівської ОТГ.

Спікерами конференції стали:

  • головний спеціаліст відділу організаційно-кадрової роботи апарату виконкому Ізяславської міської ради, історик, член Національної спілки краєзнавців України, Віктор Кучерук (м. Ізяслав), -
  • письменник, дослідник, автор численних історичних розвідок, публікацій та книг про українсько - єврейські стосунки часів УНР Алік Гомельский (м. Торонто, Канада),
  • засновниця студії "Діє-Слово" Олена Заславська (м. Київ),

Спеціальний гість конференції – громадський діяч, дисидент єврейського походження, правозахисник, виконавчий співпрезидент Вааду України та виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України пан Йосиф Зісельс (м. Київ).

Із вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з науково-педагогічної роботи КПНУ ім. Івана Огієнка, голова депутатської фракції "Європейська Солідарність" Василь Кобильник.

Модераторкою конференції стала аспірантка КПНУ ім. Івана Огієнка, громадська діячка, письменниця, голова ГО Товариства Сонця і Місяця Лора Підгірна.

Технічне забезпечення он-лайн конференції було зорганізоване ГО ГО Подільська освітня платформа голова - доцентка кафедри журналістики КПНУ ім. Івана Огієнка, Оксана Почарська.

Коли ми вшановуємо пам'ять сотень тисяч євреїв, українців, ромів та представників інших національностей нас об'єднує не лише скорбота за безневинно вбитими й замордованими чоловіками, жінками й дітьми, та засудження нацистської ідеології, але й справедливе бажання аби пам'ять про трагедію Бабиного Яру та інші місця по Україні, де в роки Другої Світової відбувалися масові розстріли нацистами мирного населення, сьогодні не перетворювалися на інструмент московської гібридної пропаганди, засіб маніпуляції історичними фактами та підміни понять.

Не секрет, що країна-агресор, Росія, сьогодні, окрім військових дій на Сході розгорнула в самій Україні гібридну пропагандистську кампанію і прагне через 80 років перекласти злочини нацистів на українців. Маніпулюючи історичними фактами, ігноруючи розсекречені документи НКВС-КДБ та ЦРУ намагається подавати злочинцями українських патріотів, членів ОУН-Б, що боролися за відновлення української державності та самі стали жертвами нацистських переслідувань та санкціонованих совєцькою владою цинічних вбивств.

"Годуючи" світову громадськість міфом про те, що Бабин Яр був центром Голокосту а масові знищення євреїв почалися з СРСР та до них причетні українські патріоти, зокрема члени ОУН-Б, кремлівські пропагандисти та агенти впливу продовжують формувати на брехні та фейках парадигму, що не відповідає дійсності і суперечить історичним реаліям.

Своєю боротьбою за суверенітет й державність Україна заслужила мати суб'єктність у вирішенні внутрішніх питань героїзації українських патріотів, вшанування пам'яті та меморіалізації такої трагедії як трагедія Бабиного Яру; право на інклюзивну політику пам'яті через призму українського погляду.

 

Виступ Йосифа Зісельса за посиланням:

 

Повний запис події за посиланням: