Судова гілка влади в Україні дуже некомпетентна – Йосиф Зісельс

30 грудня 2021 року студія телеканала Прямий запросила до етеру сопрезидента Ваада України пана Йосифа Зісельса.
Йшлось про звернення Ініціативної групи Першого грудня.

 

– Як Ви вважаєте, такий приклад політичної боротьби (підозра П. Порошенку – прим.ред.) та обличчя представників “нашої еліти”  – як цей процес впливає на імідж України?

– Це питання риторичне. Будь-які чвари в державі, будь-які переслідування опозиції, будь-які чисельні порушення громадських прав, на які Ініціативна група Першого грудня вже неодноразово звертала увагу влади та суспільства, все це, звичайно, зі сторони цивілізованої частини Європи виглядає дуже погано перед обличчям серйозної загрози з боку Росії, а це не тільки психологічний тиск або енергетична криза, спровокована також Росією, а й загроза прямого вторгнення – розширення окупації українських територій.
Все це для нас актуально, але на тлі всього того ми демонструємо не національний консенсус, а навпаки демонструємо чвари, переслідування опозиції та інше.
Підтримка України світовою спільнотою залежить від того, як ми самі себе поводимо. 
І тут ми повинні визнати, що за останні три роки ми дуже багато втратили з того, що було раніше.

 

– Як звичайні українці можуть довіряти тим чи іншим державним інституціям?

– Інституції у нас не вибудувані, і це одна із важливих проблем нашої країни. 
Побудова інституцій – це еволюційний шлях. Він займає десятиріччя. А коли у нас кожна влада впродовж 30-ти років будує інституції під себе, це не означає, що вона вибудовує інституції, які потрібні державі.
Реформи майже всі провалені. Навіть ті, які були більш-менш вдалими, наприклад, децентралізація, – навіть вони буксують. Наші інституції не вибудовані, кожна гілка влади працює на себе, на свій авторитет та на своє збагачення. 
Це означає, що наша держава не має інституцій, які є в нормальних цивілізованих країнах. 
Повертаючись до підоздри Петру Порошенку в абсурдних речах, таких, як державна зрада, або приналежність до терористичної організації, хочу сказати, що це ще одне свідчення порушень прав людини, зневага і до того, що ця людина була президентом країни.
В заяві Ініціативної групи Першого грудня також ми звернули увагу на дуже не компетентну побудову цієї підозри, що означає, що судова гілка влади – прокуратура, судові органи у нас дуже некомпетентні. Це викликає дуже великий сум та тривогу – як наша держава зможе витримати всі ті випробування, які принесла нам доля, коли вона не має державних інституцій, які б працювали професійно?

В самій підозрі немає навіть події злочину. Навіть в тому як її вручали є порушення – не можна вручати підозру поштою – вона повинна бути вручена особисто.
Навіть у таких простих речах інституція, яка повинна займатися охороною закону, захистом прав людей, виступила дуже некомпетентно, що ще раз доказує кризовий стан наших інституцій.
Також в заяві Ініціативної групи Першого грудня ми звернули увагу також на інші сумні та дуже тривожні підсумки 2021 року.

Виступ Йосифа ЗІсельса за посиланням:

 

рубрика: