Позов Вааду України до КМДА зареєстровано в Окружному суді

Окружним адміністративним судом міста Києва зареєстровано позов Асоціації єврейських організацій та общин України до Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації.

Серед вимог позову – зобов’язати Київраду та КМДА виконати вимоги  Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про додаткові заходи щодо збереження місць поховань у населених пунктах України», а саме – не допустити проведення будівельних робіт на Лук’янівському єврейському кладовищі та Кирилівському православному кладовищі, що знаходяться в межах території Бабиного Яру в місті Києві.

Позивач також просить суд визнати протиправними дії відповідачів щодо невиконання вказаного Розпорядження Уряду стосовно збереження місць поховань у населених пунктах України

Наразі суд вирішує питання відкриття провадження в адміністративній справі.

Таке повідомленя з’явилось на сайті Окружного адміністративного суду міста Києва 2 червня 2021 р.

 

«Після нашої  перемоги у гібридній війні, в Україні залишаться трофеї, зокрема ці недолугі інсталяції у Бабиному Яру, і наші гіди водитимуть екскурсії та розповідати про війну, втрати та перемоги», – прокоментував цю подію Голова українського БФ «Бабин Яр», співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс.

 

Свою думку в інтерв’ю студії "Діє-Слово"  висловив адвокат по справі В’ячеслав Якубенко:

«Мені доводилося не раз оскаржувати дії або бездіяльність органів центральної влади, починаючи від управлінь та департаментів, і закінчуючи Кабінетом Міністрів України. 
Про незаконні будівництва на території цвинтаря не йшлося, тому що досі, поки не з’явився цей російський проєкт, нікому в голову не приходила така нахабна ідея, що можна прийти на територію закритого цвинтаря і почати там будувати. Такої практики, саме щодо будівництва на території історичних цвинтарів, немає не тільки у мене – мені навіть невідомі подібні випадки із реєстру судових справ.

 

«Насамперед, ідеться про порушення Закону України про поховання та охорону, кладовищ. Згідно з статтею 31 цього закону, в Україні заборонені будь-які будівельні роботи на території закритих кладовищ.

Так зване «Місце роздумів» знаходиться на території історичного Кирилівського православного цвинтаря. 
Незалежно від того, чи проводились сканування чи розкопки перед будівництвом, існує закон, який чітко говорить, що на території закритих цвинтарів будь-які будівельні роботи заборонені. Це означає, що там не може бути жодних синагог або “місць для роздумів”. 

Крім того, йдеться про порушення Положення про Міністерство культури і інформаційної політики. У 2019-му році воно було затверджено в новій редакції, яка відміняє повноваження Міністерства затверджувати науково-проєктну документацію і надавати дозвіл на проведення будівельних робіт. Чомусь Міністерство цього не врахувало. 

Процес будівництва на Кирилівському кладовищі триває. Колаж Нестора Волі

 

Також, незалежно від дозволів, існує Закон України про охорону культурної спадщини, згідно до якого повинно бути пройдене узгодження саме науково-проєктної документації. В нашому випадку 22 січня цього року Міністерство з якихось причин погодило не науково-проєктну, а проєктну документацію, тобто підійшло до будівництва на цвинтарі як до звичайної будівлі: гаража, сараю чи приватного будинку. Навіть із самої назви ми бачимо, що не було ніякого наукового обґрунтування проєкту, а це і є прямими порушенням Закону про охорону культурної спадщини. Крім цього, існує ціла низка конвенцій, міжнародних документів, про які можна багато розповідати.

Також є факти, які, як говориться, «до справи прямо не підшиєш», але певний сумнів і здивування з’являється: ми бачимо, що 21 січня 2121 р. надійшов запит від цього проросійського фонду, а вже наступного дня було отримано погодження від Міністерства. В нашій бюрократичній системі, а також виходячи з досвіду роботи з саме цим Міністерством в аналогічних справах, можу впевнено сказати, що неможливо дослідити весь об’єм поданої документації за одну добу», – пояснює вдвокат.

 

Докладніше: ​Й. Зісельс. Меморіялізація Бабиного Яру як частина гібридної війни Росії проти України

 

2/07/2021