Розглядати приватний та державний проєкти у Бабиному Яру як конкурентні не можна – Йосиф Зісельс

Через проєкт Меморіалу "Бабин яр" росіяни намагаються нав'язати українцям власні історичні стереотипи, – заявив сопрезидент Вааду України Йосиф Зісельс на форумі "Via Carpatia" під час дискусійної панелі "Коріння. Збереження культурної спадщини", передає Еспресо.

"За останні 6 років виокремились два проєкти навколо "Бабиного яру". Один із них ми називаємо український державний проєкт з меморіалізації "Бабиного яру", його представляє Ігор Пошивайло (кандидат історичних наук, заслужений діяч мистецтв України, громадський діяч, гендиректор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності.– Ред.). Він – у команді тих істориків, яка розробляє концепцію проєкту – дуже гідну концепцію, що була створена на початку 2019 року. Другий проєкт ми називаємо російським приватним проєктом. І в цих назвах відображається справжня суть обидвох проєктів", – розповів пан Зісельс про нинішній стан меморіального комплексу "Бабин яр" у Києві. 

Йосиф Зісельс наголошує, що великою помилкою є розглядати ці два проєкти як конкурентні. 

"Бо якби ми мали два українські проєкти, це була би конкуренція двох внутрішніх поглядів на те, як треба працювати з української культурою і політикою пам'яті. Але ми маємо російський приватний проєкт, який відображає, на наше переконання, російські погляди", – заявив Йосиф Зісельс.

На його думку ситуація довкола "Бабиного яру" – це ділянка інформаційного фронту гібридної війни. Через цей російський проєкт українцям намагаються нав'язати чужі стереотипи, що вироблені в країні агресора й не відповідають українському погляду на власну історію, історію Другої світової війни і ті 20 років, які їй передували та які пояснюють, чому саме так проходила війна на території України, зокрема йдеться й про Голокост. 

"Ми бачимо російський наратив – "побєдобєсіє", яким марить Путін останні 15 років. Нам "всовують" те, що вже не притаманно українському погляду на історію – "совєцький народ", якого вже 30 років немає. У російському наративі, який можна прочитати на сайті цього проєкту меморіалу Голокосту "Бабин яр", можна побачити абсурдні для українського погляду речі. Наприклад, що Бабин яр є центром Голокосту взагалі. Не нацистська Німеччина, а саме Бабин яр і Київ! Цей абсурд нав'язується нам, бо так їм зручно провести до нас у тил гібридну війну і перемогти на фронті пам'яті", – наголосив дисидент. 

Йосиф Зісельс вважає, що просування російської версії Меморіалу є наслідком бездіяльності теперішньої української влади.

"Зараз влада взагалі не має ніякої цікавості до гуманітарних питань – музеїв, історії, літератури, мови. Цим вони грають на руку нашого ворога. Їм простіше прийняти гроші з Росії, і щось там буде побудовано – навіть якщо це не відповідає українському погляду на Другу світову війну й Голокост. Їх це не обходить – ні президента, ні його офіс, ні уряд. Лише громадськість захищає державний український проєкт", – підсумував Йосиф Зісельс.

Нагадаємо, 25-27 червня 2021 року в Криворівні та Верховині Івано-Франківської області триває форум "Via Carpatia". Урочисте відкриття відбулося 25 червня у Верховині.

"Via Carpatia" відбувається вже вчетверте, цьогоріч – під гаслом "Капітал свободи: 30 років культурної незалежності". Його ініціатор – народний депутат України, голова підкомітету з питань культурної політики Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький.

Організаторами Форуму виступили ГО "Верховина – квітка Карпат", ГО "Всеукраїнський демократичний форум", телеканал Еспресо, Верховинська селищна рада. Захід відбувається за підтримки Українського культурного фонду та Українського інституту книги.

Детальна програма фестивалю Via Carpatia – за посиланням.