Саме українська держава має дбати про память тих, хто похований у Бабиному Яру – Микола Княжицький

Гостями програми Миколи Княжицького на ЕСПРЕSО.tv стали провідний науковий співробітник Музею історії міста Києва, відповідальний секретар Громадського комітету для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру Віталій Нахманович та кандидат історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАН України Тетяна Пастушенко.

– Саме українська держава має дбати про память тих, хто похований у Бабиному Яру, і на кістках которих зараз будують другий «Діснейленд».

Але питання ще в тому, как подається українська історія.

Автори наративу, які виступили авторами меморіалу за російські гроші, поширюють думку, що вина на цьому лежить не лише на нацистах, а й на українцях. Хто ці українці? Що таке відповідальність українців? Держави Україна тоді ще не було. Це були українські громадські організації, українські підрозділи? Чи це були люди різних національностей, брали вони участь в розстрілах або ні. Це дуже важливе питання. Воно важливе для нас самих – нам дуже важливо зрозуміти, що тоді відбувалось, хто в цьому винен, бо нам ще дуже довго будуть розповідати, що винен коже з нас, або наші предки в тому, що нацисти знищували українців єврейського походження.

Нам важливо самим зрозуміти, що відбувалося в ті жахливі роки другої Світової війни.

Коли ми говоримо про відповідальність, ми намагаємось знайти колектив людей, який нібито щось робив, не досліджуючи, що відбувалося за часи Другої Світової війни, і зокрема в Києві, в Бабиному Яру, – відкрив зустріч Микола Княжицький.

Подивитись запис розмови можна за посиланням

 

Читайте також:

Статті Віталія Нахмановича на тему меморіалізаціі Бабиного Яру