У Львові у стіні біля покинутого будинку знайшли старовинні єврейські надгробки

 

Cтаровинні єврейські надгробки – мацеви – віднайшли замурованими у стіну. Про знахідку на вулиці Конотопській у Львові повідомила місцева мешканка. Вона звернулася в організацію, яка займається єврейською спадщиною.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на РІСУ, усі мацеви були частиною стіни радянської будівлі.

“Я сконтактувалася через Facebook із дівчиною, яка живе неподалік. Вона розповіла мені про плиту, яка тут є, надіслала адресу і фото. Вона розповіла, що гуляла і побачила цю плиту. І це дуже позитивний меседж, що українці піклуються про спадщину, шукають контакти когось, хто може врятувати це” – повідомила очільниця проєкту “Єврейська спадщина Рогатина” Марла Осборн.

Після того як Марла Осборн разом із керівником волонтерського центру фонду «Хесед-Арє» Олександром Назаром обстежили стіну, вони знайшли тут ще кілька фрагментів надгробних плит. За його словами, ці плити більш пошкодженні, аніж ті, що раніше віднайшли у Львові, на вулиці Ганни Барвінок.

Сьогодні волонтери знайдені плити перевезли на Янівське кладовище. Зараз там уже зберігається близько 150 надгробків, які привезли сюди раніше з вулиці Ганни Барвінок та з Галицької площі. З них планують в майбутньому створити стіну пам’яті.

Джерело: Фото-Львів

nike