У Вінниці в районі Нової Єрусалимки з’явилася незвичайна скульптура

Днями біля музею-ресторану “Пан Заваркин та син”, що в районі Нової Єрусалимки на вулиці Соловйова, з’явилася нова та незвичайна скульптура: місцевий єврей попиває з філіжанки каву, у той час як кіт цупить у нього сосиску.

Один пост в учорашньому вечірньому вінницькому фейсбуці здійснив справжній ажіотаж, а вже зранку низка видань вийшли із матеріалами про нову туристичну принаду Вінниці.

“Цей кіт справді жив у цьому районі на початку минулого століття і його справді звали Шльома”, – розповідає власник музею-магазину “колоніальних товарів” Олександр Абрамчук. “Це був типовий єврейський котяра, настільки вправний, що регулярно крав ковбасу, сосиски та інші продукти у євреїв, котрі масово тут проживали на початку 20-го століття. Шльома жив тут довгий час і ніхто з мешканців не міг його злапати на гарячому, хоч ми розуміємо, що має бути неабияка вправність, аби вкрасти щось у єврея”, – каже Абрамчук.

Олександр Абрамчук: На початку 1900-их років Вінниця була невеликим містечком, де 47% мешканців складали євреї, котрі, безумовно, здійснювали неабиякий вплив на тодішню міську культуру. Зараз цей культурний пласт, на жаль, майже втрачено. Тож ми з істориком Олександром Федоришеним подумали, що це не справедливо, і вирішили бодай частково її відродити і в цій скультпурі. Єврей і кіт Шльома – це збірний образ вінницьких євреїв тих часів: чоловік попиває каву, яку купив в магазині колоніальних товарів (котрий справді існував тут на початку 20-го століття), а кіт у цей час майстерно і непомітно забирає собі його сосиску.

Ідею скульптури ми виношували з Федоришеним останні два роки, а на початку березня минулого року відомий скульптор Сергій Олейников почав втілювати її в життя. Спочатку ми думали зробити пам’ятник бронзовим, однак порахували, що це вийде надто дорого. Тож скульптор запропонував власний рецепт матеріалу: бетон в суміші зі спеціальним клеєм, а також арматура. В результаті єврей і Шльома вийшли вагою близько 200 кілограм та ще й антивандальними”, – продовжує власник музею-магазину.

Сподіваємося, що такого масивного єврейського кота-крадія у свою чергу не вкрадуть сучасні злочинці і ця скульптура назавжди лишиться біля “Пана Заваркіна”, нагадуючи вінничанам і туристам про минуле Нової Єрусалимки та Вінниці загалом.

 

Джерело: vezha.vn.ua

Articles de sport pour homme