В Києві був закладений перший "камінь спотикання"

 30 вересня в Києві з нагоди вшанування пам'яті жертв трагедії в Бабиному Яру був закладений перший "камінь спотикання", повідомила DW.

Захід відбувся у рамках проєкту "Один камінь, одне життя - 80 каменів спотикання для Києва", ініційованого посольством Німеччини у Києві та реалізованого Українським центром вивчення історії Голокосту.

Перший "камінь спотикання" у Києві заклали на Подолі у пам'ять про Людмилу Ткач, яка пережила масові розстріли у дитячому віці.

"Камені спотикання" – це проєкт художника Ґунтера Демніґа (Gunter Demnig). Закладеними в землю бетонними кубами з латунними пластинами вшановується пам'ять про людей, яких в період з 1933 до 1945 року переслідували і в більшості випадків убили нацисти.

"Можна безкінечно викладати це каміння, бо кількість євреїв, які були арештовані або яких відправили в Бабин Яр, – колосальна!”, – сказав під час церемонії закладення посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен (Anka Feldhusen) повідомила, що цього року будуть закладені "камені спотикання" тим, кого розстріляли або врятували в 1941 році. "Це буде 10 імен, бо ми ще не маємо всіх 80 імен. Усі інші ми відкладемо на наступні роки, щоб розслідувати історії цих людей. Це - нагода для дискусії і осмислення історії", – наголосила Фельдгузен.

Камені спотикання" встановлені у багатьох містах Європи.

Проєкт "камені спотикання" присутній у численних містах Німеччини та Європи. Також "камені спотикання" встановлюють в пам’ять про сінті й рома, людей з політичного та релігійного спротиву, гомосексуалів, свідків Ієгови, жертв "евтаназії" чи начебто "асоціальних".

Бетонні куби з ребром довжиною 10 сантиметрів закладаються у тротуар перед останнім вільно обраним місцем проживання переслідуваних нацистами. Ім'я особи та ключові дані, обумовлені переслідуванням, гравіюють на латунній пластині на поверхні. В Україні дотепер було закладено п'ять каменів спотикання у Рівному і дев'ять – у Переяславі-Хмельницькому.