Ваад України звернувся до українського парламенту з проханням оголосити ХАМАС міжнародною терористичною організацією

Відповідне відкрите звернення Президія Вааду України надіслала до Верховної Ради України – зокрема, на ім'я голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. та голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Мережка О.О.

У відкритому зверненні йдеться:

 

«Шановний пане голово, шановні депутати,

 

Як відомо 7 жовтня 2023 року бойовики організації ХАМАС здійснили раптову атаку на Державу Ізраїль, під час якої вбили близько 1200 ізраїльтян і громадян інших країн, поранили понад 4800 і викрали більше 240 мирних жителів (зокрема 30 дітей) і солдатів в секторі Гази.

 

Міжнародні правозахисні групи, медичний персонал і журналісти вели хроніку нападу бойовиків, детально описуючи вбивства, зокрема, обезголовлення і спалення жінок, дітей і літніх людей, катування, зґвалтування та каліцтва цивільних осіб.

 

24 жовтня 2023 року член Політбюро ХАМАС Газі Хамад пояснив напад 7 жовтня: «Ізраїль - країна, якій немає місця на нашій землі. Ми повинні усунути цю країну, тому що вона являє собою військову і політичну катастрофу для безпеки арабських та ісламських країн». Той же високопосадовець наголосив, що ХАМАС повторюватиме теракти 7 жовтня знову і знову, поки Ізраїль не буде знищений.

 

Метою ХАМАС (згідно статуту організації, повна назва якої: Рух ісламського опору) є створення теократичної ісламської палестинської держави на всій території Ізраїлю, «від річки до моря». Відповідно Хартії ХАМАС, Держава Ізраїль не має права на існування, оскільки Земля Ізраїлю («Палестина») є «святою землею», для звільнення якої кожен мусульманин повинен йти шляхом джихаду. Тому ХАМАС завжди прагне до активної насильницької боротьби проти Ізраїлю (зокрема з використанням тероризму смертників), і заперечує відмову від «зброї опору».

 

З огляду на все перераховане вище, пропонуємо Верховній Раді розглянути можливість оголошення ХАМАС міжнародною терористичною організацією. Необхідно зауважити, що Рух ісламського опору (ХАМАС) вже визнано терористичною структурою в США, Європейському Союзі, Великої Британії, Канаді, Австралії, Японії та інших країнах.

 

Після нападу на Ізраїль президент США Джо Байден заявив, що «ХАМАС так само жадає крові, як і ІДІЛ». Прем'єр-міністр Франції Макрон навіть запропонував створити міжнародну коаліцію для знищення ХАМАС, подібно до міжнародної оперативної групи, що була сформована проти ІДІЛ. Після вторгнення 7 жовтня Європейський парламент ухвалив пропозицію про необхідність ліквідації ХАМАС, і очільник Білого дому висловив таку саму думку. ХАМАС звинуватили у скоєнні геноциду проти ізраїльтян 240 експертів із правових питань, включно з юристами і вченими.

 

Не секрет, що у своїй пропаганді ХАМАС використовує відому антисемітську фальшивку Протоколи сіонських мудреців та стверджує, що євреї стоять за конфліктами у світі, включно зі світовими війнами. Співробітники Руху і його офіційні документи також заперечують Голокост єврейського народу. В офіційної відповіді на Стокгольмську конференцію в січні 2000 року ХАМАС виклав свою офіційну позицію щодо заперечення Голокосту. Прихильники організації в мечетях демонізують весь єврейський народ і часто-густо закликають до заподіяння йому шкоди.

 

Натомість, у росії ХАМАС не визнаний терористичною організацією. Ба більше, кремль вважає угруповання «легітимним партнером» для переговорів та приймає лідерів Руху в Москві на запрошення президента путіна. Крім росії, ХАМАС не вважають терористичною організацією такі країни як Афганістан, що знаходиться під владою талібів, Іран та Сирія.

 

Дії ХАМАСу під час вторгнення в Державу Ізраїль 7.10.2023 року дуже походять на дії російської армії на тимчасово окупованих територіях України після агресивного вторгнення 24.02.2022 року, що вказує на їх спільну ідейну та аморальну антилюдську сутність.

 

Вважаємо, що наша держава повинна зробити свій цивілізаційний вибір, та приєднатися до коаліції країн цивілізованого світу, що однозначно засуджують терор на всіх рівнях, включно з ухваленням відповідних рішень на рівні парламентів. Саме ця коаліція допомагає Україні вже третій рік протистояти російській агресії та звірствам над українцями. Це не тільки стане актом справедливості, а й зміцнить репутацію України на міжнародній арені.

 

Від імені Президії Вааду України

Виконавчий спів-президент Вааду України
Йосиф Зісельс
»