Відновлення залишків єврейської спадщини в Україні є культурною необхідністю

"Відновлення залишків єврейської спадщини в Україні є культурною необхідністю", − Крістіан Геррманн, німецький фотограф-волонтер

Крістіан Геррманн, німецький фотограф-волонтер, своїми фото та волонтерськими таборами привертає увагу громадськості до проблеми збереження єврейської спадщини у Західній Україні. 

З 2012 року Крістіан займається проблемою дослідження, відновлення та збереження єврейської культури в Україні (на території Галичини та Буковини). За два роки Геррманн устиг сфотографувати залишки об’єктів єврейської культури в таких містах, як Львів, Сокаль, Великі Мости, Жовква, Старий Самбір, Тернопіль, Сатанів, Чернівці та Новоселиця.

Кристіан також є учасником міжнародної організації «SVIT» та тісно співпрацює із українським філіалом цього волонтерського руху «SVIT-Ukraine».

Геррманн зазначає, що його роль як волонтера визначається тими позиціями, які потрібні на сьогодні українському волонтерському руху. SVIT організовує роботу на локальних єврейських цвинтарях незалежно від місцевої влади. «Мою роль у літньому таборі, що має бути організований у липні цього року, визначено як роль радника та інформатора з історичних та освітніх питань, − говорить Крістіан, − але, слід додати, що така акція важлива не лише через відновлення історичних цінностей, але і через те, що молодь, яка буде задіяна у Чернівцях, дізнається про важливі сторінки української та єврейської культур». 

Фотограф висловив сподівання про те, що чернівецька молодь також доєднається до трудового табору та скористається можливістю дізнатися більше про рідне місто. 

Волонтерські роботи з відновлення єврейських залишків у цьому місті є необхідністю, адже кладовища просто в жахливому стані. Пошкодження з кожним роком стають дедалі більш помітними: вицвітають могильні плити, мародери у пошуках цінностей розбивають пам’ятники та перекидають надгробки. А от для акції відновлення необхідно мати час, досвід та багато грошей. 

Синагоги збереглись краще та все ж діючими залишаються тільки дві. Усі інші храми місцеві переобладнали у магазини та помешкання. У приміщеннях деяких влаштовано кінотеатр чи спортивний клуб. 

За словами фотографа, у цьому місті є що вивчати та досліджувати. Колись це був маленький осередок Європи, де багато націй мирно жили поряд тривалий час та поважали одна одну. Існує такий собі, абсолютно реальний, міф про дух толерантності у Чернівцях, зафіксований переважно в літературі та спогадах корінного населення. «Протягом мого останнього візиту, − розповідає Крістіан, − я бачив наліпку на вікні книжкової крамниці із надписом, що Чернівці – це Європа. Абсолютно точно! Потім я здійснив Чернівцями декілька екскурсій та провів тур із волонтерами. Також ми орендували бус та досліджували прилеглі місця, де залишились бодай якісь згадки про єврейські поселення». 

Натомість у Львові Геррманн не здійснював ще жодних волонтерських робіт, хоча «SVIT-Ukraine», за його ж словами, неодноразово реалізовували тут деякі акції. 

Та його чергова мандрівка по Україні розпочнеться саме зі Львова та й там завершиться. «Мені це місто дуже подобається. Воно стає важливим об’єктом зйомок у моїй роботі фотографа. Крім того, за ті роки, які подорожую, з’явилось багато друзів, яких ціную та чекаю з нетерпінням кожної наступної зустрічі», − ділиться активіст. 

Нещодавно Крістіан опублікував книгу про залишки єврейської спадщини на території Західної України. У ній представлено документи та фотографії, які були свого часу предметом фотовиставок у Німеччині. 

http://www.pohlyad.com/

nike