Влада хоче проштовхнути російський проект меморіалізації «Бабиного Яру» – В’ятрович

Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович та депутати інших фракцій пропонують доручити уряду невідкладно розширити межі та охоронні зони національного заповідника «Бабин Яр», внести всі об’єкти заповідника до реєстру нерухомих пам’яток України та заборонити участь в будь-якій формі в реалізації заходів із вшанування жертв Бабиного Яру представників держави-агресора.

Про це він повідомив на сторінці у соціальній мережі Facebook, передає Прямий.

«Цього року Україна відзначатиме 80-ті роковини початку масових розстрілів у Бабиному Яру. Наш обов’язок – гідно вшанувати пам’ять жертв цього злочину нацистського режиму незалежно від їхньої національності, віросповідання чи політичних поглядів – євреїв, ромів, українських націоналістів, полонених червоноармійців, кожного, чий земний шлях обірвався в Бабиному Яру», – зазначив депутат.

Водночас він підкреслив, що замість системної державної політики з меморіалізації Бабиного Яру зараз влада намагається проштовхнути приватний проект, в якому ключову роль відіграють російські олігархи, варварське будівництво на території цвинтаря та інші провокаційні дії.

«Мета Москви очевидна – через проект російських олігархів, закамуфльований під «міжнародний», втягувати Україну в російсько-радянський простір деформації пам’яті. І водночас провокувати конфлікт, щоб звинуватити Україну і українців в антисемітизмі. Але для чого українська влада допомагає державі-агресору втілити цей сценарій?», – наголосив Володимир В’ятрович.

Представник «Європейської Солідарності» сьогодні повідомив, що разом з тридцятьма колегами з різних фракцій зареєстрував у Верховній Раді проект постанови «Про додаткові заходи з ушанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту».

Народні депутати пропонують доручити уряду невідкладно розширити межі та охоронні зони національного заповідника «Бабин Яр», внести всі об’єкти, пов’язані з ушануванням жертв злочинів нацистського та комуністичного режимів на цій території, до реєстру нерухомих пам’яток України.

Кабінету міністрів також пропонується затвердити державну Концепцію розвитку меморіалізації Бабиного Яру, розроблену фахівцями-істориками на замовлення Міністерства культури і національного заповідника. На основі цієї концепції розробити державну програму, що передбачатиме як належне фінансування з бюджету, так і можливість приватних пожертв.

Не менш важливим у проекті постанови є пункт про неприпустимість участі в будь-якій формі в реалізації заходів із вшанування жертв Бабиного Яру представників держави-агресора, у тому числі через підставні організації.

«Розгляд цієї постанови в парламенті чітко покаже, хто справді дбає про збереження і вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, а хто працює на московський сценарій. Хочу вірити, що здоровий глузд і відповідальність переможуть», – підкреслив Володимир В’ятрович.

Раніше заступник голови постійної комісії з питань освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту Київської міської ради, член Президії Центральної Ради Партії Сергій Таран заявив щодо меморіалу у Бабиному Ярі, що українська історія має базуватись на українському баченні минулого.

Нагадаємо, «Європейська Солідарність» ініціювала громадські слухання щодо передачі земельних ділянок під проект «Бабин Яр».

 

https://risu.ua/vlada-hoche-proshtovhnuti-rosijskij-proekt-memorializaciyi-babinogo-yaru--vyatrovich_n116891?fbclid=IwAR1nwDOTVjJ0T0RxgUAF2lz86c-zuFPFmpPXtn2wrelCNzkilYHitiF8kXg