Влада стає нечутливою до громадянських протестів – Йосиф Зісельс

 «Проект Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні  вписується в систему Росії по поплюженню України. Хоча ніяких підстав для цього нема» таку думку висловив співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс в прямому ефірі передачі «Від першої особи з Сергієм Дойком», яка транслювалась на каналі ECO TV 7 червня 2021 р.

 

Також пан Йосиф Зісельс розповів про проблеми навколо проєктів меморіялізації жертв Бабиного Яру:

Якщо я б не знав передісторію цього проєкту (МЦГБЯ – ред.), я б зараз сказав, що він російський.
Ми пишемо протести, збираємо голоси. Це не справляжє враження. Чому? Тому що це росіяни. Росіяни не рахуються з громадянсьтким суспільством.
Наші очільники влади вже трохи привчилися, але росіяни тиснуть на Офіс Президента.
І він стає нечутливим до громадянських протестів.

Ми працюємо в рамках закону –  йдемо до суду.
Після Адміністративного суду ми підемо до Верховного суду, а потім до Страстбургу, до Європейського суду з прав людини.

Зараз ми бачимо, як Д. Шмигаль однією рукою притримує фінансування українського проєкту (а на нього виділено на 2021 рік 60 млн. грн.), а другою – дає вказівку Фонду держмайна України віддати в оренду російському проєкту будинок по вул.  Іллєнка (Мельнікова) 44А, де повинен бути розташований український музей Бабиного Яру, і який реконструйовано за державний кошт.

Нагадаємо: 
будинок за адресою віл Іллєнка 44А – єдина вціліла споруда другого єврейського цвинтаря, зведений за проектом архітектора Володимира Ніколаєва у 1892 році.
Тут знаходився головний вхід, і починалася центральна алея кладовища (відкрита в 1894-м), яка впиралася в відріг Кирилівського Яру.

Під час німецької окупації в будинку була розташована казарма команди 1005 якої було доручено спалення трупів у серпні-вересні 1943 року. За радянських часів, після руйнування (в кінці 1950-х) і офіційного закриття єврейського кладовища (в 1962-му), в будівлі облаштували гуртожиток для хокейної команди "Сокіл". У 2010-х, коли "Сокіл" припинив свої виступи в професійному хокеї, будинок перейшов в введення Київської міської ради профспілок. Новий власник за договором іпотеки передав споруду приватній фірмі, тим самим перевищивши свої повноваження.

В результаті, в 2016 році за позовом прокуратури і рішенням суду будівлю було повернуто державі і, відповідно до постанови Кабінету міністрів грудня 2015 року, віддано Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» для створення Меморіального музею пам'яті жертв трагедії.
Будинок був відреставрований на державні кошти та кошти приватних спонсорів. Загалом в реставрацію вже вкладено більш ніж 30 млн грн. та виділено ще 60 млн грн на 2021 рік, але поки що додаткові 60 млн грн. залишаються державному рахунку.

 Див. також:

Й. Зісельс. Меморіялізація Бабиного Яру як частина гібридної війни Росії проти України

Иосиф Зисельс. Отношение к Холокосту – это проверка на европейскость. О проектах мемориализации пространства Бабьего Яра

Приватному російському проєкту “МГБЯ” планують віддати будинок, який реконструйовано за державні кошти

 

До Київміськради подана петиція щодо підтримки українського державного проєкту комплексної меморіялізації Бабиного Яру та гідного вшанування пам’яті його жертв.

Підписати петицію