Якщо в Європі йде війна, це стосується й Ізраїлю теж – Зеєв Ханін

Алла Савчук для Студії «Діє-Слово»

Возможно, это изображение 1 человек и текст

17 листопада 2022 року гостем студії "Діє-Слово" став професор університету Бар-Ілан та Магістерської програми з юдаїки університету Аріель Зеєв Ханін.

Напрямки розмови – історичний зв’язок між Ізраїлем та Україною, двосторонні взаємовідносини між країнами, шляхи побудови українсько-ізраїльського стратегічного дипломатичного партнерства, вплив війни в Україні на двосторонні відносини, результати соціологічного опитування щодо російського вторгнення в Україну

В ході зустрічі Зеєв зробив акцент на ролі українських євреїв у встановленні інститутів влади, культури, економіки, освіти сучасного Ізраїлю.

«Історична пам’ять – це все те, що зв’язує євреїв з українцями. Існує немало сторінок, якими можна пишатися, проте і не мало больових точок…».

Професор також звернув увагу на формування нових етнічних груп східно-європейського єврейства в пострадянському просторі. Зараз можливе виникнення ще однієї групи – етнічних українців. Мова йде про українських біженців, які прибули в Ізраїль. Поки не зрозуміло, чи повернуться вони в Україну після закінчення війни, чи залишаться на території Ізраїлю.

Щодо перспектив дипломатичних відносин, існує три основні напрямки:

1. Значний економічний оборот: капіталовкладення, торгівля, економіка;

2. Дипломатичне партнерство;

3. Врахування відносин та позицій найближчого партнера в непростих питаннях, особливо там, де можуть бути розбіжності.

 «У 2018 році в євразійських експертів склалася думка, що Ізраїль і Україна наближаються до стадії стратегічного партнерства. Ця модель включала в себе багатопланові взаємовідносини: значний культурний обмін, економічне та політичне співробітництво. На сьогоднішній день існують чотири союзники Ізраїлю: США, Німеччина, Великобританія та Індія. Доволі близько поставало питання: «Чи може Україна поповнити список близьких союзників Ізраїлю?»,  – зазначив професор.

 

Також у ході розмови буди представлені результати досліджень показують чиїй стороні знаходиться єврейська спільнота і кого підтримують російськомовні ізраїльтяни в російсько-українській війні починаючи з 2014 року.

Дослідження, яке було проведено перед початком окупації в Україні 2014 року:

Активно підтримували одну зі сторін приблизно 10% вихідців з колишнього СРСР:

 – 6% говорили, що вони підтримують Україну;

 – 4% відповідно Росію.

Пасивно підтримували одну зі сторін близько 40%. 

«Люди говорили: «Я підтримую Україну, але Ізраїль не має втручатися в цей конфлікт» – зазначив Ханін.

Кардинально ситуація змінилася після 24 лютого цього року. Якщо подивитися на дослідження останніх місяців, буде зрозуміло, що:

– число людей, які не підтримують нікого з сторін, скоротилося до четвертини: близько 15%;

– 75% російськомовних ізраїльтян, і вся ізраїльська спільнота також, заявили, що в цій війні підтримують лише Україну.

Хто винний у цій ситуації:

– 66,7% респондентів зазначали, що винна росія;

– 2% – готові були звинуватити Зеленського.

 

«Події, які відбуваються зараз в Україні для ізраїльтян зовсім не сторонні. Ізраїльські журналісти зараз досить часто ставлять питання: «А чому нас зараз так хвилює Україна? Чому ми настільки активно не реагуємо на те, що відбувалося наприклад в Ірландії чи Африці?... Напевно, відповідь на це питання – історичні зв’язки. Для Ізраїлю, Україна це не просто якась там країна – це країна, яка знаходиться в Ізраїльському національному дискурсі, як з історичної сторони, так і з тієї, що Ізраїль бачить себе європейською країною – він не просто частина західного блоку. Тому, якщо в Європі йде війна, це стосується й Ізраїлю теж», – зауважив лектор.

Подивитися  онлайн-лекцію повністю можна на сторінці Facebook студії «Діє-Слово».