Йосиф Зісельс презентував Програму «Відновлення під час війни» на конференції «Українська сім’я в міжкультурних та трансдисциплінарних вимірах сучасності»

10-11 квітня 2024 року відбулася науково-практична конференція «Українська сім’я в міжкультурних та трансдисциплінарних вимірах сучасності». Захід організували Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана, Чорноморський національний університет ім. Петра Могили, благодійний фонд «Шанс на зміни».

 

Учасники й доповідачі – доктори юридичних, історичних, психологічних наук, керівники інституцій, центрів та служб, практичні психологи. На конференції в онлайн-форматі виступив Йосиф Зісельс, громадський діяч, виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України, співпрезидент Вааду України і засновник Програми «Відновлення під час війни».

 

Її діяльність стала темою презентації. Йосиф Зісельс розповів про засади й результати двох років роботи Програми, методики відновлення, їх ефективність, напрями Програми та плани. Він повідомив, що станом на 31 грудня 2023 року реабілітацію на Програмі пройшли 2632 учасників, і зупинився на основних та допоміжних проєктах Програми. Зокрема, детально презентував тритижневі курси психологічної реабілітації родин, що особливо постраждали під час війни, а також окремі проєкти стабілізації військовослужбовців та їхніх сімей, реабілітації жінок-військовослужбовців, яких було звільнено з російського полону, і жінок, які зазнали насилля на тимчасово окупованих територіях. Окремо пан Йосиф зупинився на розробленому фахівцями Програми скринінг тестуванні, яке дозволяє ефективно виявити потреби потенційних учасників.

 

«Ми вдячні партнерам та спонсорам, завдяки яким Програма «Відновлення під час війни» вже другий рік займається реабілітацією українських родин, і запрошуємо усіх до співпраці», - сказав на завершення виступу Йосиф Зісельс.

 

Своїм досвідом на конференції також поділилися представники програми соціально-психологічної реабілітації захисників та захисниць у Київському міському центрі «Аскольд».

 

Спікери конференції присвятили свої доповіді різноманітним актуальним темам, зокрема: психосоціальна підтримка сімей військовослужбовців в умовах війни, налагодження стосунків на відстані, етичні дилеми в роботі сімейного психолога, сімейні практики в екстремальних умовах оточеного та прифронтового міста, українська сім'я в умовах біженства через російсько-українську війну. Під час також конференції відбулися майстеркласи щодо засобів соціально-психологічної підтримки сімей.