Йосиф Зісельс розповів про результати математичного моніторингу COVID-19 для працівників та студентів НУ «Острозька академія»

9 листопада 2021 року відбулася лекція Йосифа Зісельса «Результати математичного моніторингу COVID-19: світ, країни, Україна» для працівників та студентів Національного університету «Острозька академія».

Возможно, это изображение (4 человека и текст)

Математичний моніторинг даних COVID-19 Йосиф Зісельс проводить з березня 2020 року, і розглядає цю проблему не з медичної, а з математичної точки зору.

Вступна частина лекції була присвячена загальним моментам перебігу пандемії.

Далі на лекції були представлені графіки, які з математичної точки зору доводять хвильовий характер епідемії, а також дані про тимчасові проміжки, коли країни повинні вводити локдаун для того, щоб уникнути зростання нової хвилі захворюваності. Усі дані підготовлені на початок листопада 2021 року.

Йосиф Зісельс проводить математичний моніторинг 53 країн. Насамперед, це всі країни Європи та Ізраїль, а також деякі інші неєвропейські країни, які представляють статистичні дані, яким можна довіряти.

Усі країни, які страждають від епідемії COVID-19, мають спільні риси та водночас суттєві відмінності. Загальні риси обумовлені об'єктивними законами природи, а відмінності – специфічним набором чинників, властивих кожної окремої країні.

Тривіальними чинниками, що забезпечують різницю між країнами є, на переконання Йосифа Зисельса, є географія; демографія; щільність населення; особливості колективної ідентичності народів у межах своєї країни; кліматичні особливості; геополітичні відмінності; рельєф території; рівень урбанізації; особливості вікової піраміди та ін.

Наприкінці лекції Йосиф Зісельс відповів на запитання слухачів та зробив припущення, коли буде спад захворювань, і можна буде проводити заходи, які потребують особистої присутності в аудиторіях.