Йосиф Зісельс: Я вважаю позитивним той факт, що Кнесет звернув увагу на проблематику Голодомору

Кнесет (парламент) Ізраїлю 14 листопада ініціював розгляд питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу, але пізніше переніс його на невизначений термін. Точніше, депутат Кнесету Нава Бокер, авторка проекту резолюції, забрала документ на доопрацювання. Чи визнають депутати ізраїльського парламенту Голодомор геноцидом українського народу, і коли це може статися?

Українські експерти, як і представники єврейської спільноти, визнають: як би Кнесет голосував за визнання Голодомору геноцидом українського народу у ці дні, – голосів для позитивного рішення могло би забракнути. Адже для того, щоб Ізраїль визнав Голодомор геноцидом, українці мали би працювати роками, як свого часу працювали самі євреї для визнання геноцидом Голокосту.

Як зазначив в інтерв’ю голова Асоціація єврейських організацій та громад («Ваад») України Йосип Зісельс, для позитивного рішення Кнесету українські політики, дипломати, громадські активісти повинні системно працювати з ізраїльськими колегами, роз’яснюючи останнім сутність Голодомору.

«Я вважаю позитивним той факт, що Кнесет взагалі звернув увагу на проблематику Голодомору. Раніше це питання ізраїльський парламент на розгляд взагалі не виносив. Аж нарешті воно прозвучало, ще й у листопаді, коли Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору. І водночас, симптоматично, що розгляд проекту резолюції з цього питання перенесене. Хоча, як на мене, його поставили на порядок денний якось поспіхом, без належного вивчення і підготовки.

Необхідно було підготувати не лише депутатську, а і суспільну думку Ізраїлю

Необхідно було підготувати не лише депутатську, а й суспільну думку Ізраїлю, через ЗМІ. Треба долати певне упередження, яке має ізраїльське суспільство, бо ж мова йде про болюче питання і поняття геноциду», – пояснив Зісельс.

Не варто забувати і про певне зовнішньополітичне тло, додає Зісельс. Як приклад, він навів розгляд у Кнесеті питання про геноцид вірменського народу, здійснений Османською імперією у 1915 році.

Щодо питання з визнанням Голодомору геноцидом, то Ізраїль ще не зіпсував стосунки з Росією до критичної межі

«Кнесет уже кілька років розглядає «вірменське питання», щоб визнати його геноцидом вірмен. І це при тому, що у самому Кнесеті й у ізраїльському політикумі і суспільстві є лобі для позитивного голосування цього питання. Але існує ще і специфіка взаємин між Ізраїлем і Туреччиною, які є складними і неоднозначними, й ізраїльські політики зважають на цей фактор. Щодо нашого питання з визнанням Голодомору геноцидом, то Ізраїль ще не зіпсував стосунки з Росією до критичної межі, і поки що не готовий, сказати б, «кинутись у цю прірву», – заначив Зісельс.

 

Джерело: Радіо Свобода

adidas db0694 women black